ГАПС, СВД и АИП

Автоимунни диети – СВД, ГАПС и АИП

Резюме на автоимунните диети ГАПС, Специфична Въглехидратна диета и Автоимунен протокол

В тази статия ще се опитам да резюмирам какво знам за тези протоколи, информация която ми се искаше да имам когато започвах с всичко това.

Специфична Въглехидратна Диета или диета на специфичните въглехидрати може би е по-правилно(СВД/SCD)

СВД елиминира сложните въглехидрати за да позволи заздравяването на чревната лигавица. Препоръчва се за болест на Крон, улцерозен колит и синдром на раздразненото дебело черво. Този протокол е клинично доказан, че подпомага зарастването на възпалителни болести на червата.

Разрешени храни

Зеленчуци(тези без скорбяла), тикви, месо, ядки, яйца, подправки(не тези изкуствените) и билки, домашно кисело мляко и кефир, мед, кокос, плодове, сирена на възраст над 30 дни, ферментирали зеленчуци.

Храни, които се избягват

Зърнени храни(всички), боб, бобови растения, захар (включително кленов сироп и кокосова захар), слузести зеленчуци (бамя, морски водорасли), останалите млечни продукти, зеленчуци съдържащи скорбяла (пащърнак, картофи, сладки картофи), алкохол, шоколад, рожков, съдържащи скорбяла брашна (тапиока).

Храни които при някои хора създават проблеми

Яйца, ядки, семена, червено оцветени зеленчуци(домат, патладжан) и млечни продукти

Някои важни неща

СВД е разработена през 60-те години, когато увреждането на чревната флора като цяло не е било толкова тежко, колкото е днес. Всяко поколение, изложено на натрупания товар на токсините, е изправено пред все по-голямата тежест върху чревната тъкан и флора. СВД може да не е достатъчно интензивна, за много от днешните автоимунни случаи.

Повече за Специфичната Въглехидратна Диета

ГАПС(Диета на червата и психиката)

Разработена от д-р Наташа Кампбел-Макбрайд, доктор с десетилетия опит в лечението чрез храната, ГАПС е начин на живот. ГАПС е холистичен протокол, насочен към цялостно възстановяване от психични заболявания, включително аутизъм и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивноста, тя е изключително успешна за автоимунни заболявания от различен произход.

Разрешени храни

Зеленчуци без скорбяла, тикви, месо, яйца, ядки и семена, подправки и билки, мед, кокос, плодове, сирена, на възраст над 30 дни, суха извара извара, ферментирали зеленчуци, ферментирали млечни продукти, ферментирали напитки, рожков /шоколад.

Забранени храни

Зърнени храни(всички), боб, бобови растения, захар (включително кленов сироп и кокосова захар), слузести зеленчуци (бамя, морски водорасли), останалите млечни продукти, зеленчуци съдържащи скорбяла (пащърнак, картофи, сладки картофи), алкохол, шоколад, рожков, съдържащи скорбяла брашна (тапиока).

Въвеждащия етап на диета често прави чудеса за тези, с много тежки храносмилателни проблеми, или тези, които в момента имат обостряне на симптомите. В зависимост от симптомите, някои хора избират да започнат с пълна ГАПС, а не фаза едно.

Препоръчвам да прочетете книгата за ГАПС дори и да не следвате протокола. В нея има много полезни материали на тема автоимунност и как това е свързано с психиката.

Повече за ГАПС

Автоимунен Палео Протокол

Най-скоро разработения протокол, АИП елиминира някои от потенциалните „предизвикващи храни“, които се разрешават в ГАПС и СВД. Той, обаче, позволява зеленчуци, съдържащи скорбяла, които не могат да се понасят добре от тези с възпалителни болести на червата. АИП е елиминираща диета за 30 дни. След 30-те дни, се изпълнява внимателна реинтродукция. Реинтродукцията, ако се понася, включва яйца, ядки / семена, черявни зеленчуци, пресни бобови и млечни продукти. За много хора обаче АИП е начин на живот и я изпълняват с години с много добри резултати.

Поради нарастващата и популярност, в интернет има много рецепти, хранителни планове, готварски клипове, списъци за пазаруване и други ресурси.

Разрешени храни

Зеленчуци с и без скорбяла, тикви, месо, билки, подправки, които не са семена, мед, кленов сироп, кокосова захар), кокос, плодове, ферметнирали зеленчуци, ферментирали млечни продукти, ферментирали напитки, рожков, съдържащи скорбяла, не-зърнени брашна (тапиока).

Забранени храни

Зърнени храни, боб, бобови растения (включително пресни бобови култури като грах и зелен фасул), рафинирана захар, яйца, ядки и семена (включително шоколад, кафе, и подправки базирани на семена като индийско орехче), мляко и млечни продукти.

Потенциално проблемни

Зеленчуци със скорбяла

Важно е да се ограничат сладките неща като мед и кленов сироп. По принцип захарите хранят вредните бактерии.

Резюме и за трите протокола

Когато са разрешени млечните, те са разрешени във вид на домашни ферментирали продукти. Киселото мляко и другите неща от магазина често не се развалят, нямат необходимите бактерии или просто не са подходящи. Може би има марка, която се съчетава с тези диети, но аз предпочитам да ги избягвам.

Кокосово и бадемово брашно са брашната подходящи за тестени изделия и закуски.

Тези диети или протоколи не са за отслабване, а за регулиране на здравословен проблем.