Видове Зъбни Пломби и тяхната безопасност

Кариесът на зъбите е често срещан проблем, засягащ хора от всички възрасти. Едно от най-честите лечения за кариеси са зъбните пломби. Зъбните пломби не само възстановяват целостта и функцията на повреден зъб, но и предотвратяват допълнителното разрушаване. Все пак, не всички видове зъбни пломби са еднакви, и разбирането на техните видове и обстоятелствата за безопасност е от съществено значение за вземането на информирано решение относно вашето устно здраве.

Видове зъбни пломби:

 1. Амалгамни Пломби:
  • Амалгамните пломби, често наричани сребърни, се използват от над 150 години. Те се състоят от смес от метали, включително сребро, олово, мед и живак. Въпреки че са ефективни и устойчиви, съдържанието на живак предизвиква загриженост относно възможни здравни рискове.
 2. Композитни Пломби:
  • Композитните пломби се изработват от смес от пластмаса и фини стъклени частици. Те са в цвета на зъба и предлагат по-естествен външен вид в сравнение с амалгамните пломби. Композитните пломби се залепват директно към зъба, предоставяйки допълнителна подкрепа и често изисквайки по-малко отстраняване на здрава зъбна структура.
 3. Керамични Пломби:
  • Керамичните или порцеланови пломби се изработват, за да съответстват на цвета на естествения зъб. Те са силно устойчиви на петна и са подходящ избор за хора с алергии към метали. Керамичните пломби са издръжливи и могат да устоят на умерени до силни сила за жуване.
 4. Пломби от Стъклен Иономер:
  • Тези пломби се състоят от комбинация от стъкло и акрил. Те освобождават флуорид, който може да помогне за предотвратяването на допълнителните кариеси. Въпреки че са по-малко издръжливи от амалгамни или композитни пломби, често се използват в зони с по-ниско натоварване. За съжаление флуорида също може да е източник на здравословни проблеми.

Безопасност на пломбите

 1. Амалгамни Пломби:
  • За амалгамните пломби се води дебата за безопасността им поради съдържанието на живак. Въпреки че Американската асоциация за зъболекари (ADA) и други здравни организации ги считат за безопасни за повечето хора, хората с чувствителност към живака или конкретни здравословни проблеми могат да изберат алтернативи. За съжаление проблемите с тези пломби се появяват с години след това от натрупване на живак в организма.
 2. Композитни Пломби:
  • Композитните пломби се считат за безопасни и се използват широко. Те не съдържат живак и са подходящ избор за хора, които предпочитат по-естествен външен вид на своите зъбни възстановки.
 3. Керамични Пломби:
  • Керамичните пломби са биокомпатибилни и не съдържат метали. Те се считат за безопасен избор за повечето хора, а техният естетичен вид ги прави популярен избор за видими области в устата.
 4. Пломби от Стъклен Иономер:
  • Пломбите от стъклен иономер се считат за безопасни и често се използват в детската стоматология поради своите свойства за освобождаване на флуорид. (Въпреки че флуорида може да е източник на здравословни проблеми. Също така тяхната по-ниска издръжливост може да ограничи тяхното използване в определени ситуации.

Изборът на правилния вид зъбна пломба включва обмисляне на фактори като местоположението на зъба, естетичните предпочитания и възможните здравни ефекти. Въпреки че амалгамните пломби се използват широко, алтернативи като композитни, керамични и пломбите от стъклен иономер предлагат подходящи възможности с по-малко рискове за здравето. В крайна сметка, консултирането със зъболекар и обсъждането на индивидуалните обстоятелства ще помогнат да се определи най-подходящият материал за пломби за всяка уникална ситуация. Редовните стоматологични прегледи и добрите практики за устна хигиена остават от съществено значение за поддържане на устното здраве и предотвратяване на необходимостта от обширни зъболекарски процедури.