Дафинов лист

Вероятно сте виждали вашите родители да готвят с дафинов лист или сте чели в готварски книги, че се препоръчва да се извади дафиновия лист преди сервирането на вашето ястие или сос. Но защо го пускате, ако просто го вадите след това?
Сложете вода да ври и добавете дафинов лист.
Опитайте го след пет минути и вероятно ще получите вкус подобен на ментол и евкалипт . Това е еугенола, който усещате, и това е съставката с най-голямо количество в арсенала на аромата на дафиновия лист с повече от 50 съединения полезни за здравето. Като добавим и невероятния вкус и аромат, дафиновия лист е честа подправка към множество ястия.

И така какви са тези над 50 полезни вещества в дафиновия лист?

Дафиновия лист е чудесен източник на витамини и минерали, включително витамин А и витамин Ц, минерали като желязо, манган, мед и калций, много антиоксиданти с възможности за почистване на свободни радикали от кръвта.

Докато със сигурност няма да използвате 100 грама дафинови листа в един ден, тук ще обобщим количествата полезни вещества в 100 грама от тази подправка.

Желязо – 537% – помага за борба с анемията
Манган – 355% – помага за поддържането на функцията на щитовидната жлеза
Витамин А – 206% – добре за очите ви
Витамин С – 77% – вероятно най-мощният антибактериален и антивирусен агент, който някога е бил открит
Калцият – 83% – поддържа силни кости и зъби
Б6 (пироксидин) – 133%
Също и високо съдържание на цинк

Дафиновите листа са също богати на етерични масла. С тяхна помощ тази подправка е изключително неприятна за вредни бактерии като Ешерихия коли и салмонела.

Едно проучване показва, че консумирането на 1 до 3 грама дафинов лист на ден в продължение на 30 дни „намалява рисковите фактори за диабет и сърдечно-съдови заболявания и предполага, че дафиновите листа могат да бъдат от полза за хора с диабет тип 2“, с положителен ефект върху понижаването на кръвната захар и подобряване на инсулиновата функция.

Още ползи от дафиновия лист

Народната медицина препоръчва дафинов лист при проблеми с храносмилането като язва на стомаха, газове и колики, както и болка от артрит и други мускулни проблеми. Те съдържат ензими, които могат да успокоят раздразнения стомах и дори синдрома на раздразнените черва, както и да спомогнат за оптимизирането на абсорбцията на хранителни вещества.

Как се ползва дафиновия лист?

Свежите дафинови листа имат мек, листен аромат и горчив вкус. Изсушените са значително по-ароматни (етеричните масла, имащи време да се установят), но по-слаб вкус.

Сушените могат да се използват в чай или при приготвянето на различни ястия. Дафиновия лист като подправка въври почти на всички видове храни – месо, риба, зеленчуци. Някои традиционни български рецепти просто нямат същия вкус и аромат без дафинов лист.