Деменция, дали?

Деменцията е състояние на мозъка, което води до загуба на когнитивни функции, както и на други аспекти на психичното и социалното функциониране на човека. Това е сериозно заболяване, което не засяга само индивида, страдащ от него, но и неговите близки и общността като цяло.

Какво е деменцията?

Деменцията е общ термин, използван за описване на различни състояния, при които мозъчната функция е нарушена до степен, която води до увреждане на ежедневните активности и качеството на живот на засегнатите лица. Причините за деменция могат да бъдат разнообразни, като например Алцхаймерова болест, васкуларна деменция, Леви тела деменция и др.

Симптоми

Симптомите на деменцията включват загуба на памет, нарушена способност за разсъждение и вземане на решения, затруднения при комуникация, както и промени в настроението и поведението. Тези симптоми могат да напредват с времето и да влошат качеството на живот както на пациента, така и на неговите близки.

Въпреки че причините за деменция са разнообразни и често свързани със стареенето и генетични фактори, наскоро се появява интерес във връзката между някои случаи на деменция и различни патогени.

Лаймска болест и деменция

Лаймска болест е инфекциозно заболяване, разпространено най-често от ухапването на кърлеж, който носи бактерията Borrelia burgdorferi. Въпреки че симптомите на лаймска болест често включват кожни обриви, артрит и неврологични проблеми, има изследвания, които показват връзка между Лаймска болест и деменцията. Някои пациенти с деменция са показали подобрение след адекватно лечение на Лаймска болест. Повече по темата: Лаймска болест и деменция.

Епщайн-Бар вирус (ЕБВ) и деменция

Епщайн-Бар вирусът (ЕБВ) е вирус, който обикновено се асоциира с инфекции на горните дихателни пътища. Въпреки това, има изследвания, които показват, че ЕБВ може да бъде свързан с неврологични проблеми, включително деменция. Вирусът може да предизвика хронични възпалителни реакции в мозъка, които могат да допринесат за развитието на деменция.

Енцефалит и деменция

Енцефалитът е възпалително заболяване на мозъка, което често е причинено от вирусни инфекции като например варицелозният или херпесен енцефалит. Тези инфекции могат да доведат до сериозни увреждания на нервната тъкан и да предизвикат когнитивни увреждания, включително и деменция.

В крайна сметка

Въпреки че, връзката между патогени и деменция все още е предмет на изследвания и дебати, съществува растящо количество научни данни, които подкрепят тази идея.