Диета или начин на живот (ПАЛЕО)

Тук ще говоря за ПАЛЕО, но всичко това важи и за всяка една от другите лечебни диети. Хората свързват думата диета с самостоятелно наложени лишения и изключителна дисциплина. Когато аз използвам думата „диета“, имам в предвид в строго научен смисъл начин на хранене и избор на храни. Не говоря за ограничаване на калориите или ограничаване на храните, за да се постигне намаляване на теглото. В действителност, много хора използват ПАЛЕО/АИП храненето, за да се постигнат увеличаване на теглото си, когато имат нужда. Много често хранителните непоносимости водят до недохранване и проблеми с усвояването на храните. Така че тук има нещо различно, нали така?

Ако таргетирате сваляне на теглото, вие естествено имате нужда от диета подобна на кето или СВД. Важното е да се ограничат въглехидратите и да се избегнат захарите напълно. Палео диетата не е толкова ограничаваща, но е добър вариант да се поддържа здравословен начин на хранене и контрол на автоимунните заболявания.

Ако се опитвате с помощта на ПАЛЕО да поддържате теглото си или да качите малко килограми, то тогава можете да ядете повече от всичко(ПАЛЕО): повече плодове, повече ядки, повече протеини и повече мазнини. Важно е да контрлирате съотношението на омега-3 срещу омега-6 мастни киселини в храните, които приемате. Храните, които са добър източник на омега-3 мастни киселини включват: (пасищно) месо, дивеч, свободно отглеждани домашни птици, дива риба, сардини, и яйца. Храните, които са с високо съдържание на омега-6 включват: конвенционални месо, ядки, семена, и много растителни масла. Тук е важно да споменем, че наситените мазнини не водят до сърдечни проблеми, както се смяташе до скоро. Оказва се че приемът на прекалено много въглехидрати и захари е виновника за сърдечно-съдовите и много други проблеми.

Независимо от вашите конкретни цели за тегло и телосложение, ПАЛЕО помага за оптимизиране на здравето и е повече начин на живот. Човек с времето осъзнава че пакетираните вафли, закуски, тестяни храни са нищо повече освен бълнеж не носещ полезни нутриенти към организма. Много често начина на живот и повишеният стрес са виновниците за много автоимунни заболявания. И когато един ден се озовем ужасно уморени и с диагноза „Хашимото“ или нещо подобно, започваме да се питаме – къде сгреших. Е този начин на живот е начин човек да се върне по стъпките си и да потърси загубеното си здраве някъде по завоите.