Европейския съюз забранява амалгамените пломби за деца, бременни и къремщи майки

Започвайки от 1 Юли 2018 амалгамените пломби се забраняват за деца под 15 години, бременни и кърмачки в Евросъюза. Това предложение предстои да се ратифицира, но и трите институции на ЕУ – Европейската комисия, Съвета и Европейския парламент са постигнали консенсус по въпроса.

Това което добринесе за това решение е Конвенцията от Минамата за живака, която изисква всяка участваща страна да действа за намаляване на употребата на амалгами. Конвенцията се очаква да стане задължителна, в средата на 2017 г.

Победата дойде след шест изтощителни години на доклади, изслушвания пред Комисията, срещи в Парламента, събития в националните столици и в Брюксел.

В интернет гласуване, проведено от Европейската комисия, 88% от населението гласува за прекратяване на употребата на амалгама, за разлика от само 12%, които са били за да остане, и избирателната активност е била двойна в сравнение с всеки друг въпрос свързан с тази конвенция.

Съдържащата живак амалгама е примитивен, остарял замърсител, който няма място в съвременната стоматология. Убедителни доказателства показват, че зъбните амалгами лесно отделят живак под формата на пара, всеки път, когато се яде, пие или се миетят зъбите.

Една единствена амалгама може да освободи до 15 микрограма живак на ден и около 10 микрограма на ден средно. За да се разбере колко е това, консумацията на морски дарове може да ви изложи на около 2.3 микрограма средно на ден и само това е било достатъчно на учените, за да призоват за световно предупреждение през 2006.

Здравни проблеми свързани с амалгамите

Общите симптоми на отравяне с живак могат лесно да се пренебрегнат или да не се диагностицират. Ако имате някои от следните симптоми или комбинация, може да искате да си се изследвате за тежки метали:

Проблеми със зрение, слух, или реч, в това число и чувствителност към светлина
Липса на моторна координация
Мускулни спазми или тремор
Слабост
Главоболие
Сърбеж или парене
Обезцветяване на кожата (червен нос, бузите, или устните)
Обилно изпотяване
Ускорен сърдечен ритъм
Високо кръвно налягане
Промени в настроението, нервност, тревожност, или раздразнителност
Безсъние

Информация за премахването на амалгамените пломби (до скоро в България нямаше къде да се премахнат безопасно, в момента не съм сигурна)

Премахването на живачните пломби е опасен процес и трябва да се извърши от компетентен биологичен зъболекар. У нас такива не съм сигурна, че има.

При стандартно премахване на амалгами без предпазни мерки човек е изложен на отравяне след което следват множество странни и трудни за диагностициране здравословни проблеми.