Екстракт от маслина лист (OLE) – какво е и за какво се ползва

Учените са изолирани уникалната молекула, която осигурява на зехтина множеството му ползи за здравето и удъжаването на живота. Тази молекула е кръстена олеуропин и представлява полифенол, който може да помогне за понижаване на лошия холестерол и високо кръвното налягане, предпазва от рак, предпазва от окислително увреждане, и помага при когнитивни проблеми. Олеуропина осигурява отличителния остър, почти горчив вкус на високо-качествения студено пресован зехтин. Той също така е отговорен и за повечето от антиоксидантните, противовъзпалителните и оздравителните свойства на зехтина.

Маслиновото дърво произвежда олеуропин изобилно в листата си, както и в самите маслини, и специални техники за обработка дават възможност за извличане на по-стабилна, стандартизирана форма на олеуропина. Това означава, че хората могат да имат достъп до един от най-полезните компоненти на маслиновото масло, без необходимостта от консумация на големи количества зехтин.

Екстракта от маслинови листа е най-добре познат за свойството си да понижава кръвното налягане, но последните проучвания показват, че неговата полза за здравето се простира далеч отвъд това. Допълнителните му противовъзпалителни и антиоксидантни свойства предлагат варианти в борбата с атеросклерозата, диабета, рака, невродегенеративните заболявания, а дори и артрита.

Кръвно налягане
Проучвания при животни показват, че екстракта от маслинови листа води до значително спадане на повишеното кръвно налягане. Открито е че екстракта има способността да предотвратява и лекува високото кръвно налягане. Спадът на кръвното налягане се придружава от понижено налягане в лявата камера на сърцето. Това води до подобряване на притока на кръв към собствените коронарни кръвоносни съдове на сърцето.

Доказаният ефект на понижаване на кръвното налягане на екстракта от маслинови листа е достатъчно силен, и трябва повишено внимание, когато се приема заедно с лекарства за кръвно.

Кръвното налягане е само една част от сърдечно-съдовите заболявания, артериалното здраве е също толкова важно. Ендотелните клетки, които покриват артериалните стени играят ключова роля в поддържането на кръвния поток и налягане, те също така регулира разпределението на гладкомускулните клетки и поддържат равномерният поток на кръвта през съдовете. Ендотелна дисфункция е един от най-ранните етапи на втвърдяване на артериите (атеросклероза), което се случва, когато плаки се натрупват в артериалните стени. Тези плаки в крайна сметка блокират притока на кръв и могат да доведат до инфаркт или инсулт.

Екстракта от маслинови листа се бори с ендотелната дисфункция на различни нива. Той увеличава производството на азотен оксид, сигнална молекула, която помага да се отпуснетат кръвоносните съдове. Той също така намалява производството и дейността на един клас от молекули, известни като матрични металопротеинази или MMPs. Прекомерната ММР активност буквално разтваря гелa-матрица, който държи клетките заедно, правейки ги все по-уязвими по отношение на увреждания.

Защита на невроните
Екстракта от маслинови листа спомага за опазване на мозъка и централната нервна система от увреждания предизвикани от инсулти и свързани с възрастта дегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон. Той постига това чрез потискане на възпалението и намаляване на щетите, нанесени от оксидативния стрес.

При остри мозъчни наранявания, като например тези, причинени от удар или травма, увреждащи процеси като оксидативен стрес се появят в рамките на минути на първоначалното събитие, и по ирония на съдбата, се влошават с връщането на нормалния кръвен поток към района.

Маслинови листа екстракти предлагат защита от невродегенеративни заболявания.

Артрит
Маслиновите листа и техните екстракти, отдавна се използват в Средиземноморието като народно средство за артрит. Сега след научни изследевания е доказано, че екстракта от маслинови листа може в действителност да попречи на развитието на различни видове артрит, включително подагра, ревматоиден артрит и остеоартрит.