Какво да ядем за да поправим пропускливите черва

Ако се притеснявате, че може да имате или може да развиете пропускливи черва, смяна на диетата е един от начините за превенция и предпазване. Ако пък вече се борите с последиците на това състояние то вашата диета трябва да е значително по сериозна и строга, както и да контролирате начина си на живот, да получавате достатъчно сън, да контролирате стреса и редовно да правите малко упражнения навън.

Първото и най-важно нещо, което може човек да направи, за да се излекуват проблемните червата е да се спре консумицията на храни, които увреждат чревната лигавица. Може да отнеме шест месеца или повече за червата напълно да се излекува в зависимост от размера на увреждането, този интервал зависи от здравето на чревната микрофлора и индивидуалните ви гени.

Според редица експерти, за да се излекуват напълно червата е важно човек да се въздържа от всички зърнени храни, всички бобови растения, както и всички млечни продукти (някои хора могат да толерират масло, но експертите препоръчват да се избягва в продължение на най-малко един месец преди да се опита отново). Важно е също така да се избягват добавките в преработените храни (много от които дразнят стомаха), както и рафинираната захар (която подхранва възпаленията). Важно е също така да се премахнат храни към които човек е индивидуално алергичен. Промяна на диетата е от решаващо значение, за да се избегне дразненето на чревната лигавица. Но, също така е важно да се включат храни, които могат да намалят възпалението и да помогнат за лекуването на повредените черва.

Важно е да се консумират храни, които намаляват възпалението. Също е хубаво да се контролира съотношението на омега 6 към омега 3 в храната. Омега-6 са полиненаситени мазнини, които се намират в големи количества в съвременните растителни масла, месо от хранени със зърно животни, както и в много ядки и семена. Омега 6 увеличават възпалението. Омега-3 са мастни киселини, които се намират в големи количества в диво уловената риба, яйца от отглеждани свободно навън птици, и месо от пасищни животни. Омега 3 намаляват възпалението и действат добре на чревната лигавица. Важно е да се стремим към съотношение от 1:1 на омега 3 към омега 6. Ако няма как да набавите достатъчно омега 3 от храната си, то можете да добавите качествено рибено масло като хранителна добавка.

Зеленчуците са богати на антиоксиданти, витамини и минерали, които помагат за контрола на възпалението и помагат с почти всяка друга нормална функция на тялото. Важно е да се храним с разнообразие от различно оцветени зеленчуци, от тъмно зелени листни зеленчуци, през разнообразие кръстоцветни зеленчуци (броколи, карфиол, зеле, ряпа, зеле, брюкселско зеле и т.н.) всеки ден. Така зеленчуците ще доставят на тялото всички важни витамини и минерали по начин, който е лесен за организма да ги абсорбира. Плодовете също са добър източник на антиоксиданти, витамини и минерали. Въпреки това, повечето хора ще трябва да намалят консумацията им заради високото им съдържание на захар. Специалистите препоръчват да се консумират зеленчуци на всяко хранене.

Също така е важно да се уверите, че получавате достатъчно витамин Д. Може да се постигне това, като просто се прекарва известно време навън, на слънце всеки ден, или от яденето на черен дроб веднъж или два пъти седмично, или от допълването на диетата с качествени витамин Д3 добавки.

Важно е да се консумират храни, които възстановяват чревната микрофлора. Ако имате пропускливи или възпалени черва, много е вероятно добрите бактерии в червата да са в намалено количество за сметка на лошите. За да се подпомогне възстановяването на броя им и тяхното разнообразие, трябва да се яде колкото се може повече различни добри източници на пробиотици. Може да се направи това, с помощта на пробиотични хранителни добавки и честа смяна на марката им. Още по-добре е, да се консумират пробиотични храни, като кисело зеле(домашно и без консерванти) и други ферментирали зеленчуци, чай комбуча, и кокосово кисело мляко или кефир.

Трябва да се консумират храни, които подпомагат възстановяването. Тъй като тялото се опитва да се излекува, е важно да му се осигурят протеини с много добро качество (необходими, за да направи всички тези нови клетки и съединителна тъкан), както и витамини, минерали и добри мазнини. Добър вариант за това са диетите ПАЛЕО, ГАПС или СВД. Реално те са много близки една до друга и основните им точки са почти еднакви. Едни от най-силните лечебни храни, които са много важни, са кокос и костен бульон. Кокосовата мазнина е изключително полезна и има противомикробни, противогъбични и противовирусни свойства. Бульон направена от костите на пиле, пуйка, патица, говеждо, агнешко, свинско или риба има антимикробно, противовъзпалително действие и съдържа хранителни вещества, които помагат възстановяването на целостта на стомашно-чревния тракт. Най-важното е, че бульонът е богат на аминокиселините пролин и глицин, които помагат за регулирането на храносмилането, намаляват възпалението, и подпомагат възстановяването във всяка част на тялото.

Макар че тези промени в диетата може да изглеждат много трудни, всъщност всичко това е повече навик и начин на живот. За голяма част от хората именно диетата помага да се възстанови човек от тежко заболяване.