Какво е Е950?

Е950 е съкращение за калиев ацесулфам – заместител на захарта.
Открит е случайно през 1967 г., в Германия от немския химик Карл Клаус. Ацесулфам К е нискокалоричен подсладител, които често се среща заедно с аспартам. Той е одобрен от FDA през 1988 г. като заместител на захарта и е разрешен за употреба в различни храни, напитки с разтворимо кафе, дъвки и др. Според учения Х. Робъртс, ацесулфама предизвиква тумори на белия дроб, млечната жлеза, някои редки образувания например в тимуса, както и левкемия. Проведените изследвания с ацетоацетамид, продукт на разграждане на ацесулфам, показват, че той предизвиква бързо развитие на доброкачествени тумори в щитовидната жлеза при плъхове.

Ацесулфам К – Проучванията показват, че тази добавка причинява рак при животни, което означава, че може да увеличи вероятността за заболяване, както и при хора. (За повече информация за проучванията вижте в края на тази статия)

Ацесулфам е 200 пъти по-сладък от захарта. Подобно на захарин, цикламат и аспартам не се абсорбира и бързо се извежда от организма. Той е широко използван в производството на безалкохолни напитки, където често е смесен с аспартам.

Плюсове: дълъг срок на годност, не предизвиква алергични реакции и не е калоричен.

Минуси: Съдържа метилов етер, който разгражда работата на сърдечно-съдовата система, както и аспарагинова киселина, която може да предизвика и възбуждащо действие върху нервната ни система и във времето това може да доведе до пристрастяване. Ацесулфам е зле разтваря и продуктите, които го съдържат, са не съветват да се приема от деца, бременни и кърмещи жени.

Безопасна доза: не повече от 1gr. ежедневно

Химическа формула: C4H4KNO4S (ацесулфам К)

Сладостта:

– 180-200 пъти по-сладък от захарта

– Приблизително сладък като аспартама

– Не толкова сладък колкото захарина

Характеристики на вкуса: Той оставя специфичен метално-горчив вкус в устата след консумация. Обикновено ароматът се отстранява чрез добавка на натриев ферулат.

Стабилност: е стабилен по време на топлинна обработка, както и в умерено кисела и алкална среда.

Абсорбция: НЕ!

Калоричност: 0

Безопасност: Критиците изтъкват недостатъчните проучвания за евентуален канцерогенеза. защитниците му изтъкват липсата на данни нежелани реакции, както на първичния доказателства за безопасност.

Още по въпроса:
http://extension.arizona.edu/sites/extension.arizona.edu/files/pubs/az1229.pdf