Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, които са полезни за вашето здраве, особено за храносмилателната система. Ние обикновено мислим за бактериите като нещо, което причинява заболявания. Но тялото ви е пълна с бактерии, и добри, и лоши. Пробиотиците често се наричат „добри“ или „полезни“ бактерии, защото те помагат за чревното здраве.

Пробиотиците естествено се намират в тялото ни, можете също да ги намерите в някои храни и хранителни добавки.

Как работят пробиотиците?

Изследователите се опитват да разберат как точно работят пробиотиците. Ето някои от начините, по които може да подпомагат здравето:

Когато губите „добри“ бактерии в тялото си (като, след като се вземат антибиотици, например), пробиотиците могат да помогнат да се въстанови нормалната чревна флора.
Те могат да помогнат да се балансират „добрите“ и „лошите“ бактерии, за да поддържат тялото да работи както трябва.

Видове пробиотици

Много видове бактерии, се класифицират като пробиотици. Всички те имат различни предимства, но повечето идват от две групи.

Лактобацили (Lactobacillus). Това може да е най-често срещаната бактерия в пробиотиците. Това е тази бактерия, която ще намерите в киселото мляко и други ферментирали храни. Различните щамове могат да помогнат при диария и на хора, които не могат да усвояват лактозата, захарта в млякото.

Бифидобактерии (Bifidobacterium) Можете да я намерите в някои млечни продукти. Тя може да помогне за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразненото черво и някои други чревни заболявания.

Какво правят те?

Пробиотиците помагат на храната да се движи и храносмила през червата. Те помагат и за усвояването на някои витамини и храни.

За съжаление, повечето хора днес са с повредени вътрешните екосистеми от токсините в околната среда, преработените храни, лекарствата и напрегнатия живот. Ние не забелязваме това толкова, когато сме по-млади, защото сме склонни да се съвземе по-бързо. Въпреки това, с напредването на възрастта, започваме да забелязваме проблемите в нашето здраве, кожа, тегло или мускулен тонус, които ни карат да искаме да върнем времето назад.

Добавянето на здравословни бактерии – пробиотици в диетата е от ключово значение. Пробиотик буквално означава „за живота“, и пробиотици като Лактобацилус, Плантарум и Бифидус помагат на имунните клетки да се борят с болестите, предотвратвратяват диария и запек, защитават лигавицата на червата, подпомагат храносмилането и осигурява хранителните елементи за изграждането на кръвта. Те също така също така участват в производството на витамини от групата В и витамин К в червата, където те се усвояват веднага. Те са най-ефективният начин за получаване на витамин Б12.

ПРОБИОТИЦИТЕ могат да ви помогнат да се борите с признаците на стареене. Ето как:

Пробиотиците могат да ви помогнат да отслабнете. Микрофлората контролира желанието за въглехидрати, захар и алкохол. А новите изследвания са установили, че затлъстелите хора имат различни бактерии в червата си, в сравнение с хората с нормално тегло. Учените смятат, че добрите бактерии може да ви предпазят от качване на килограми.

Пробиотиците помагат за почистване на черния дроб. Традиционна китайска медицина учи, че черният дроб се отразява на кожата и очите. С чист черен дроб, може да забележите по-млад вид на кожата с по-малко чернодробни петна, бенки и кожни тагове, както и ярки, блестящи очи.
Пробиотиците помагат при лечение на акне. Едно проучване е установило, че тийнейджърите приемащи пробиотици виждат подобрение в акнето след две седмици.
Пробиотиците могат да попречат на появата на бръчки. Добрите бактерии в червата могат да ви помогнат да елиминирате токсините и свободните радикали, които могат да увредят кожата и да причинят ранни признаци на стареене.
Пробиотиците помагат косата расте дълга и лъскава. Косата може да е мъртва тъкан, но всеки космен фоликул е заобиколен от кръвоносните съдове. Полезните бактерии помагат на червата да са чисти и здрави, те атакуват патогените, за да се запази кръвта чиста и здрава, и тя има сили да подхранва косата и ноктите.

Ето списък с някои пробиотични храни, които можете да добавите към менюто си

  • Кефир от млад кокос е вкусна, подобна на шампанско напитка, много подходяща за всеки, който иска да поддържа оптимално тегло.
  • Сурова туршия – домашна и без консерванти.
  • Кисело зеле – домашно и без консерванти. Тези храни купени от магазина съдържат голямо количество консерванти и никакви полезни бактерии.
  • Комбуча – напитка приготвена от чай и ферментираща гъба
  • Кисело мляко – отново домашно такова.