Как да контролираме стреса

След диетата, стреса е следващото по важност нещо, което трябва да контролираме за по-добро здраве и тонус. Стресът е невидимата сила, която ни смачква през деня и ни оставя крайно изтормозени вечер да гледаме с празен поглед в една точка(обикновено телевизора). Намаляването на стреса носи огромна полза за здравето на всеки човек.

Как се контролира стреса? Какво изобщо е контрол над стреса? Всъщност не говоря за нещо абстрактно, а за нивата на хормона кортизол в кръвта.

В напълно здрав индивид, кортизола е висок сутрин и намалява през целия ден. Но, когато телата ни реагират на стресови фактори, не само, че нашите нива на кортизол стават по-високи от нормалното, но също така и стойностите му в кръвта се променят до скок в късния следобед или вечерта. И кортизол засяга всичко в нашите тела: освобождаването на инсулин, инсулиновата чувствителност, чувство на глад, хормони, настроение, храносмилателно здраве и функцията на имунната система.

Откъде да знаем, ако имаме проблем с кортизола? Имате ли много натрупана маса около кръста си? Трябва ли да ставате до тоалетна в средата на нощта? Имате ли проблеми със съня? Имате ли спад във вашата енергия в следобедните часове, но след това да се ускорява отново след вечеря? Имате ли проблеми да загубите тегло, въпреки че намалявате калориите? Ако тренирате, тренировките ви стават ли по-трудни вместо по-лесни? Ако отговорът на някои от тези въпроси е да, то тогава кортизола може би е виновен.

Нашите тела и мозъци реагират на стресови фактори като работа, деца, взаимоотношения, срокове, неадекватна упражнения, неправилно хранене, недостатъчната време навън, липса на сън, и твърде много кофеин. Е, как тогава да успеят да регулират на нивата на кортизола правилно? На първо място, ето няколко лесни неща: Спете повече. Качествения сън е едно от най-добрите лекарства. Откажете се или строго ограничете приема на кофеин поне за известно време. Намалете приема на въглехидрати (отново, поне за известно време). Уверете се, че храненето ви е правилно и получавате достатъчно омега-3 мастни киселини. Правете повече умерени упражнения като йога, плуване или ходене. Намерете време за забавление, каквото и да е, стига да намирате, че е забавно. Осигурете си почивка особено вечер.

Останалото е доста по-индивидуално. Трябва да намерите най-добрият начин за вас да се справяте с хората, местата и събития в живота, които причиняват стрес и стресови ситуации. Какви малки неща можете да добавите или премахнете от живота си, за да си помогнете? Може ли за момент просто да дишате? Можете ли да отделите малко време да медитирате? Можете ли да намерите време за себе си? Може ли да помолите някого за помощ? Можете ли просто да се забавлявате?