Как да намалим повишените нива на естрогена?

Какво да правим при естрогенна доминантност? Как да регулираме полудялите хормони по естествен начин? Тези въпроси ще обсъдим в тази статия.

Естрогенът е естествен хормон, най-известен с ролята си, която играе при женското плодородие. Когато твърде много естроген се натрупва в организма, то той може да доведе до увеличаване на теглото и риска от рак, остеопороза, нарушения на щитовидната жлеза и други заболявания. За това е важно нивата му да са оптимални. Ето няколко начина да се регулира неговата обмяна по естествен начин.

1. Хранене

Начина на хранене е много важен за обмяната на веществата в организма. Храненето е ключа към здравето и доброто самочувствие. Ето каква промяна в храненето може да намали повишения естроген:

Намалете пестицидите в храната си. Тук не сме Америка и трудно ще намерите така наречената органична храна, а нещата с надпис био в повечето случаи само са минали покрай биото. А какъв е проблема с пестицидите и сходните им химикали? Пестицидите може и да не водят до производството на повече естроген, но когато тялото ги усвоява, те имат ефект подобен на естрогена. Колкото по-малко пестициди в храната толкова по-добре (или това е причината да предпочитам ябълки с червейчета и други подобни)

Консумирайте повече фибри. Естрогена се изхвърля от тялото през черния дроб с жлъчните киселини и след това през червата. Диетичните фибри могат да помогнат естрогена по-бързо да премине през червата. Богати на фибри храни са зеленчуците и плодовете.

Консумирайте полифеноли. Изследванията са показали, че полифенолите намаляват нивата на естроген в кръвта. Храни съдържащи полифеноли: ленено семе, чия, сусам. Лененото семе съдържа фитоестрогени, но изследванията са показали, че те имат благотворно влияние върху организма.

Консумирайте продукти с естествена сяра като лук, яйца, чесън, зеленолистни зеленчуци, зеле, броколи и др. Те помагат да се изхвърлят тежките метали от организма и за производството на глутатион в клетките.

Яжте повече гъби. Много гъби помагат за предотвратяване на производството на ензим, наречен „ароматаза“. Този ензим може да превърне андрогена в естроген. Чрез консумирането на повече гъби можете да ограничите този процес на превръщане и да намалите естрогена в организма.

2. Ограничете вредните храни

Консумирайте по-малко алкохол. Защо? Защото алкохола се метаболизира в черния дроб и може да намали неговата способност да изхвърля естроген.
Намалете млечните продукти. Повечето естроген, който консумирате идва от млякото и млечните продукти.
Ограничете нездравословните храни – това може би няма за какво да го коментираме, нали?
Замислете се преди да консумирате соеви продукти, защото те също съдържат доста естроген.

3. Променете начина си на живот

Спортувайте. Спортувайте повече. Спортът има положителен ефект в намаляването на нивата на естрогена. 15 до 30 минути спорт на ден могат да намалят естрогена ви значително.
Намалете стреса. За да се справи със стреса, тялото изгаря големи количества прогестерон и създава кортизол – стресовия хормон. Страничен продукт от този процес е относителен излишък от естроген.
Може да изглежда невъзможно напълно да намалите стреса от живота си, но има неща, които можете да направите, за да опитате да го намалите. Премахнете всеки възможен, но предсказуем източник на стрес, с който се сблъсквате редовно. За да противодействате на последиците от неизбежния стрес, намерете дейности, които да ви помогнат да релаксирате – медитация, четене, лека физическа активност, терапия и т.н.
Наспете се. Може да ви звучи странно, но съня помага в много аспекти. Както и хормона на съня – мелатонина.
Избягвайте токсините. Особено някои видове пластмаса, пластмасови шишета и чашки. Тук може би си трябва съвсем отделна статия с неща вредящи на организма и повишаващи естрогена, защото списъкът е доста дълъг.