Как да ограничим употребата на вредни пластмаси вкъщи

Докато четете тази статия, най-вероятно ще намерите няколко пластмасови предмета в около вас, вашия компютър или телефон, писалка, може би контейнер за храна или чаша за кафе. Днес, пластмасата е навсякъде в живота ни. Лека и издръжлива, тя се превърна в икона на удобството, символ на манталитета на движение, доминираща нашият забързан живот.

И все пак ние не знаем много за веществото, с което си взаимодействаме всеки ден, и когато научаваме повече, осъзнаваме колко опасно може да е това. Дори и сега, с вълнение на бисфенол-A пластмасови изделия удря пазара, има много притеснения за пластмаса, които са останали без внимание.

История на пластмасата

Около 1907 белгийският химик д-р Лео Бакеланд, въвежда уникална субстанция, наречена „бакелит“. Това е първият изцяло изкуствен пластмасов материал и той е бил създаден с фенол – киселина, получена от въглищен катран. Този нов материал е лек, здрав, устойчив на топлина и популярен за времето си. Скоро телефони, радиостанции, кухненска посуда, бижута, и детски играчки са произвеждани с помощта на този ултрамодерен материал.

Между годините 1929 и 1935 голямо количество различни синтетични пластмаси са разработени за използване в промишлеността. Този списък включва познати вещества като полиестер, PVC, и найлон, които сега се използват в предмети, толкова различни като облекло и ВиК части. Производство на тези съединения значително се ускорява от усилията около войните, където бързите за производство пластмаси са ползвани в замяна на други материали като естествен каучук, който е в недостиг и в момента.

Днес, пластмасата се е превърнала в основен опаковъчен материал, когато става въпрос за храна и продукти за съхранение. Има много повече видове пластмаса на разположение сега, всички от които са произведени по уникални начини за задоволяване на разнообразни цели. Разработена е класификационна система, за да се идентифицират най-често срещаните видове пластмаса, използвани в домакинските продукти.

Класификация на пластмасите

  • полиетилен терефталат (PET or PETE) – Продукти: бутилки за безалкохолни напитки, бутилки за вода, подправки
  • полиетилен с висока плътност (HDPE) – Продукти: бутлки за мляко и вода, прах за пране, шампоан, торбички за хранителни стоки, зърнени култури
  • поливинил хлорид (V or PVC) – Продукти: ВИК тръби, завеси за баня, пластмасови играчки, покривки за маса, блистери за медикаменти, найлон за опаковане
  • полиетилен с ниска плътност (LDPE) – Продукти: найлони за опаковане, торбички за хранителни стоки, хартиени кутии за мляко, чаши за топли/студени напитки
  • полипропилен (PP) – Продукти: Кофички за кисело мляко, опаковки за храни, капачки за бутилки
  • полистирол (PS or Styrofoam) – Продукти: чаши за еднократна употреба, чинии, купи, тавички за месо
  • други(включват поликарбонати и други пластмаси) – Продукти: Съдове, контейнери за съхранение на храна

Какъв е проблема с пластмасите?

Смятам, че е справедливо да се каже, че синтетични пластмаси са създадени с фокус върху индустрията, а не върху здравето. През последните 50 години от употреба на пластмаса, се натрупаха доказателства за това, че някои от химикалите, използвани в нейното производство са проблематични. Най-големите опасения са:

BPA и алтернативни:

Документирано е, че някои химикали създават хормоналнен дисбаланс в организма, който се отразява неблагоприятно на развитието, репродуктивна, неврологичната и имунната система при хората. Едно от най-известните вещества от този вид е Бисфенол А или BPA.

Изследвания свързват продължителното излагане на BPA със сериозни състояния, включително вродени малформации и рак. След години на провеждане на кампании, BPA най-накрая се премахва от много пластмасови елементи. За съжаление, последните проучвания показват, че химикалите, които се използват за замяна на това не са по-добри. Заместниците Бисфенол S и F (известен като BPS и BPF) имат забележително подобни структури и действие.

Едно изследване концентрирано върху бебешки бутилки от пластмаса без бисфенол-А, открило че всички от тях освобождава откриваеми количества вещества водещи до ендокринни смущения.

Фталати

Тази група от химикали се използва за увеличаване на гъвкавостта на някои пластмаси като PVC. Едно специфично съединение, известно като Ди (2-етилхексил) фталат или DEHP, е посочено като „очаквано да бъде канцероген за човека“ в Тринадесетия доклад на канцерогени, публикуван от Националната програма по токсикология на САЩ.

Освен това, високи нива на излагане на този ди (2-етилхексил) фталат чрез използването на медицински тръби и други пластмасови изделия за хранене и медикаментозно лечение върху новородени може да доведе до проблеми в развитието на мъжката полова система, съгласно Националния институт на опазване на околната среда и здравни науки на САЩ. Производителите започнаха да премахват DEHP от потребителските пластмаси преди около 10 години, но новите изследвания показват, че двата вида алтернативни химикали, DINP и DIDP, са също толкова вредни.

Замърсяване

Здравето на околната среда е тясно преплетена с нашето собствено здраве. Тъй като използването на пластмаса се е увеличило, това увеличава тежестта върху околната среда.
Глобалната употреба на пластмаса се удвоява на всеки 11 години от 1950 г. насам и в момента се колебае около 300 милиона тона годишно. Обработката на пластмаса използва значително количество ресурси, включително горива, електроенергия и въглища. Освен това, за разлика от природно производните продукти, синтетичните пластмаси не са биоразградими. Това означава, че след като пластмасовите предмети са хвърлени в боклука, те остават там освен ако не се рециклират или изгарят.

Неправилното изхвърляне на твърди отпадъци от пластмаса чрез техники като изгаряне може да доведе до освобождаването на диоксини във въздуха. Тези силно токсични вещества са свързани с проблеми с репродукцията и развитието, увреждане на имунната система и образуването на тумори.

Какво можем да направим, за да намалим използването на пластмаса

Не е реалистично да се каже, че всеки трябва да спре използването на пластмаса. Преходът към по-здравословни материали вероятно ще отнеме време. Това което можем да направим веднага е да започнем с някои малки стъпки за намаляване на негативните последици от употреба на пластмаси върху здравето ни и околната среда.

1. Използвайте предмети за многократна употреба
Използването на предмети за многократна употреба вместо еднократните пластмасови заместители като торбички, чашки, чинийки и други намалява значително дори и видимия бопклук в района.

2. Пазарувайте насипно когато е възможно

3. Използвайте по-безопасни видове пластмаса и по възможност изхвърляйте пластмасата в контейнерите за рециклиране(където ги има у нас)

4. Избягвайте пластмаса в дрехите си

5. Не горете пластмаса – не хвърляйте пластмаса в печката, защото при горене се отделят токсични и канцерогенни вещества, които остават, във въздуха който дишате