Как да се справим с храносмилателните проблеми при аутизма

Аутизмът е комплексно неврологично разстройство, което засяга социалните и комуникативните умения на засегнатите лица. Въпреки че аутизмът се разглежда като главно неврологично разстройство, научните изследвания също така са показали връзка между аутизма и храносмилателни проблеми. В тази статия ще разгледаме как храносмилателните проблеми могат да влияят на аутизма и как пробиотиците, цинк и витамин B12 могат да бъдат полезни при управлението на тези проблеми.

Храносмилателни проблеми при аутизма

Хората с аутизъм могат да изпитват различни храносмилателни проблеми, които се проявяват чрез ограничена диета, алергии, селективност по отношение на храна и чувствителност към определени храни. Тези проблеми могат да се дължат на неврологични фактори и чувствителности на сетивата, които често са свързани с аутизма. Храносмилателните проблеми могат да доведат до недостиг на важни хранителни вещества, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма.

Пробиотици при аутизма

Пробиотиците са живи микроорганизми, които се намират в хранителни продукти като йогурт, кисело мляко и ферментирани храни. Те играят важна роля за здравето на червата и имунната система. Изследванията са показали, че децата с аутизъм имат често дисбактериоза и дисфункция на червата, което може да бъде свързано с храносмилателни проблеми. Приемът на пробиотици може да помогне за възстановяване на баланса на червата и подобряване на храносмилателната способност.

Цинк и аутизъм

Цинкът е минерал, който играе важна роля в имунната система, мозъчната функция и храносмилателните процеси. Някои деца с аутизъм могат да имат недостиг на цинк в организма си. Този недостиг може да се компенсира с подходящи хранителни добавки или включването на цинкорични храни в диетата. Изследвания са показали, че добавянето на цинк може да подобри симптомите при някои деца с аутизъм, включително комуникативни умения и поведение.

Витамин B12 и аутизъм

Витамин B12 играе важна роля в нервната система и синтеза на ДНК. Някои деца с аутизм могат да имат проблеми с абсорбцията на витамин B12 от храната. Този витамин е необходим за нормалното развитие на мозъка и функционирането на нервната система. Дефицитът на витамин B12 може да допринесе за повишаване на симптомите при аутизма. За това е важно да се осигури достатъчно витамин B12 чрез храна или хранителни добавки.

Храносмилателните проблеми са често срещани при децата с аутизъм и могат да имат сериозни последици за тяхното здраве и развитие. Пробиотиците, цинкът и витамин B12 са хранителни съставки, които могат да помогнат в управлението на тези проблеми и подобрят състоянието на засегнатите лица.

Понякога аутизмът може да е в комбинация с непоносимост към глутен. Тези случаи са достатъчно чести, за да направят впечатление. За съжаление, у нас няма добре развити навици за тестване, както и подходящите тестове за откриване на всички случаи на непоносимост към глутен. Повече за това в тази статия – Когато Аутизмът и Непоносимостта към Глутен се пресичат: Случаи, които изненадват