Как да си отгледаме авокадо

Авокадото стана популярно наскоро покрай идеята за здравословното хранене. То е доста полезен плод с ниско съдържание на въглехидрати, множество витамини като витамин В6, витамин С, витамин К, витамин Е и подходящо за нисковъглехидратни диети. Не малко хора го наричат супер храна.

Как да изберем узряло авокадо?

Избират се по-тъмни плодове с леко мека консистенция. Много хора коментират, че при отчупване на останалото от дръжката трябва да изглежда свежо и леко оранжево ако е узряло и бледо зелено ако не е.
Ако все пак имате зелено и неузряло авокадо и се чудите какво да го правите, можете да го приготвите за употреба като за малко го поставите в микровълнова фурна. Не е най-здравословното решение но върши работа.

Как се яде авокадо?

Плода се разрязва на две, след което семето се премахва – примерно с лъжица. При добре узрял плод процедурата е много лесна. След това просто изгребвате с лъжица сърцевината на авокадото от двете половинки. Консистенцията на узрелия плод е подобна на масло. Готово е за консумация! Естествено, може да решите да го нарежете към салата, пасирате или добавите към някоя рецепта.

Покълване на семето на авокадото

Авокадото има големи, кръгли семена. Някои хора ги пробиват с две клечки и ги поставят над воден съд наполовина потопени във вода за да покълнат. Този метод работи, но просто поставянето на семето в нормална саксия с пръст и редовно поливане също ще проработи и то с по-малко усилия. Все пак ако решите да сте хипстер, има достатъчно материали в интерент как да пробиете семката и да я сложите над чаша с вода. (Как ли природата е отглеждала авокадови растения преди хората да са измислили номера с чашата?)

avocado2

Отглеждане на растението авокадо

В нормални условия авокадовото дърво може да достигне до 25 метра. За съжаление при нашия климат растението трудно ще презимува. Тук е момента да кажем, че има няколко вида авокадово дърво включително и авокадо джудже, предназначено за отглеждане в домашни условия и дори даващо плод. Авокадо поникнало от семка по всяка вероятност няма да даде плод толкова скоро и ще порасне по-голямо. Като цяло вече споменахме, че авокадото е дърво и расте като такова, подгответе се за смяна на саксията, когато вашето растение порасне.

Отглеждането му е сравнително лесно – авокадото не е притенциозно, иска само редовно поливане и достатъчно светлина.