Как да си приготвим безглутенови курабии?

Безглутеновата храна стана все по-популярна, особено сред хората с чувствителност към глутена. В тази статия ще ви представим рецепта за вкусни безглутенови курабии, които може да се приготвят вкъщи с лесни стъпки и достъпни съставки.

Съставки:

 • 1/2 чаша безглутеново овесено брашно (за тези с целиакия, уверете се, че е сертифицирано безглутеново)
 • 1/2 чаша безглутеново брашно за смесване (например брашно от картофи)
 • 1/2 чаша безглутеново брашно от ориз
 • 1/2 чаша безглутеново картофено нишесте
 • 1 чаша безглутеново брашно за хляб
 • 1/2 чаша захар (или заменете със стевия за по-ниско съдържание на захар)
 • 1 чаша меко кокосово масло (или масло по ваш избор)
 • 1 яйце (или яйце на подсладител за вегани)
 • 1 ч. лъжица ванилов екстракт
 • 1 ч. лъжица бакпаудър без глутен
 • 1/2 ч. лъжица сода бикарбонат
 • 1/4 чаша безглутенова кисело мляко (или алтернатива като безглутеново кокосово мляко)
 • 1/4 чаша нарязани орехи (по избор)
 • 1/4 чаша безглутенови шоколадови парчета (по избор)

Инструкции:

1. Подготовка:

1.1. Загрейте фурната на 180 градуса и подгответе тави за печене, като ги настелите с хартия за печене.

2. Приготвяне на тестото:

2.1. В голяма купа смесете безглутеновите брашна, нишестето, захарта (или заменете със стевия), бакпаудъра и содата бикарбонат.

2.2. Добавете мекото кокосово масло и разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.

2.3. В отделна купа разбийте яйцето (или използвайте яйцето на подсладител за вегани) и ваниловия екстракт. Добавете този микс към останалата смес.

2.4. При нужда добавете безглутеновото кисело мляко или кокосовото мляко, за да придадете по-гладка консистенция на тестото.

2.5. Ако желаете, добавете нарязаните орехи и безглутеновите шоколадови парчета и разбъркайте равномерно.

3. Формиране и печене на курабиите:

3.1. Формирайте малки топчета от тестото и поставете ги на подготвените тави за печене.

3.2. Изплоскайте всяко топче с леко намокрена лъжица или пръст.

4. Печене:

4.1. Печете курабиите в предварително загрята фурна за около 10-12 минути или докато станат златисти отдолу и отгоре.

4.2. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят върху решетка.

С тази проста и вкусна рецепта можете да си приготвите безглутенови курабии, които ще ви радват със своя вкус и текстура, а също така ще отговарят на вашите диетични изисквания. Насладете се на тези сладки изкушения без глутен, когато се появи желанието за нещо сладко.

Кои брашна стават?

При приготвянето на безглутенови курабии можете да използвате различни видове безглутенови брашна в зависимост от предпочитанията си и наличните съставки. В следната част на рецептата посочих различни видове безглутенови брашна, които можете да комбинирате. Ето по-подробна информация за тях:

 1. Безглутеново овесено брашно: Това брашно се прави от овес, които са без глутен, но често се замърсяват с глутен при производство или опаковане. За безглутенови курабии, изберете овесено брашно, което е сертифицирано за безглутенови продукти.
 2. Безглутеново брашно за смесване: Това са обикновено смеси от различни безглутенови брашна и нишеста. Можете да използвате комерсиални безглутенови брашна за смесване, които са лесни за намиране в магазините.
 3. Безглутеново брашно от ориз: Този вид брашно се прави от смлян ориз. То е много добър източник на безглутеново брашно и е подходящо за сладки изделия.
 4. Безглутеново картофено нишесте: Картофеното нишесте се използва често в безглутеновата кулинария за добавяне на текстура и мекота.
 5. Безглутеново брашно за хляб: Това е смес от безглутенови брашна, която се използва за приготвянето на безглутенов хляб и други изделия.

Можете да комбинирате тези видове брашна, за да постигнете желаната текстура и вкус на вашите безглутенови курабии. Експериментирайте с различни съчетания, за да откриете какво ви харесва най-много. Важно е да се придържате към безглутеновите опции, за да се гарантира, че курабиите са подходящи за хора с чувствителност към глутена.

Безглутенови млека:

Все повече хора се въздържат от консумация на глутен, било то поради чувствителност към глутена или следване на безглутенова диета. Този хранителен режим изисква избягване на пшеничните и житните продукти, които съдържат глутен. Един от начините да поддържате безглутеновата си диета е чрез консумация на безглутенови млечни алтернативи. В тази статия ще разгледаме различни видове безглутенови млека и техните предимства.

1. Безглутеново оризово мляко

Безглутеновото оризово мляко е една от най-популярните алтернативи на традиционното мляко. То се прави от смлян ориз и често се обогатява с витамини и минерали. Безглутеновото оризово мляко е подходящо за хора с алергии към млечните продукти и глутен.

2. Безглутеново кашу мляко

Млякото от кашу е още една вкусна и безглутенова алтернатива. То се прави от натрошени кашу ядки и има кремообразна текстура. Безглутеновото кашу мляко е богато на мазнини и протеини и може да бъде използвано в кафето, каши и приготвянето на сладкиши.

3. Безглутеново бадемово мляко

Безглутеновото бадемово мляко се прави от натрошени бадеми и вода. То е нискокалорично и подходящо за хора, които следват диети за отслабване. Бадемовото мляко съдържа мазнини, протеини и витамин E.

4. Безглутеново кокосово мляко

Кокосовото мляко се извлича от настърганото месо на кокосов орех. То е подходящо за приготвянето на екзотични ястия и супи. Кокосовото мляко е богато на мазнини и има характерен кокосов вкус.

5. Безглутеново конопено мляко

Млякото от коноп се прави от семената на конопените растения и е богато на мазнини и протеини. То съдържа също така важни аминокиселини и минерали. Безглутеновото конопено мляко е подходящо за хора, които търсят високо протеинови алтернативи.

Предимства на безглутеновите млечни алтернативи:

 • Подходящи за хора с чувствителност към глутена: Безглутеновите млека са безопасни за хора с целиакия или други форми на чувствителност към глутена.
 • Разнообразие в хранителния режим: Те предоставят разнообразие в диетата на хора, следващи безглутенова диета, и позволяват да се насладите на млечни продукти, без да изпитвате неприятни симптоми.
 • Богати на хранителни вещества: Много от тези млечни алтернативи са обогатени с витамини и минерали, като калций и витамин D, които са важни за здравето на костите и зъбите.
 • Съвместими с различни диети: Безглутеновите млека са подходящи и за хора, следващи вегански, вегетариански и лактозе-нетолерантни диети.

Независимо от вашия избор, безглутеновите млека предоставят възможност за наслаждаване на любимите ви напитки и ястия без глутен, като същевременно поддържате хранителния си режим и здравето си.Млеката които изброихме са походящи за курабиите.