Как да си приготвим домашен мехлем срещу възпаление на кожата?

Възпалението на кожата може да бъде дразнещо и болезнено състояние, което засяга много хора. Домашните лекарства се оказват изключително полезни при борбата с възпалението и при успокояване на кожата. В тази статия ще ви покажем как да си приготвите домашен мехлем срещу възпаление на кожата, като използвате естествената съставка алое вера.

Съставки:

 1. Алое вера гел: Алое вера е известна със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Този натурален гел може да помогне значително при възпаления на кожата.
 2. Кокосово масло: Кокосовото масло предоставя хидратация на кожата и допълва действието на алое вера.
 3. Чайно дърво (tea tree) масло: Чайното дърво има антисептични и противовъзпалителни свойства, които подпомагат борбата с възпаленията.
 4. Лавандулово (lavender) масло: Лавандуловото масло успокоява и помага при раздразненията на кожата.

Инструкции:

 1. Започнете с извличането на алое вера гел от листа на растението. За тази цел, изрежете един или два листа от растението и извлечете гела от тях. Гелът трябва да бъде чист и прозрачен.
 2. Вземете 2-3 супени лъжици алое вера гел и поставете го в чиста и суха бурканче или контейнер.
 3. Добавете 1 супена лъжица кокосово масло към алое вера гела. Кокосовото масло се оказва отличен емолиент и ще подпомогне хидратацията на кожата.
 4. След това добавете 3-5 капки чайно дърво масло и 3-5 капки лавандулово масло. Тези етерични масла имат мощни противовъзпалителни и антисептични свойства.
 5. Затворете бурканчето и разклатете добре сместа, за да се разпределят съставките равномерно.

Как да използвате домашния мехлем:

 1. Преди да приложите мехлема, почистете засегнатата област с лек почистващ продукт и подсушете добре.
 2. Вземете малко количество от мехлема с чисти пръсти и нанесете го равномерно върху възпалената кожа.
 3. Масажирайте нежно с кръгли движения, докато мехлемът се абсорбира напълно.
 4. Повторете при необходимост, обикновено два пъти на ден.

Този домашен мехлем с алое вера е ефективен начин за успокояване и борба с възпалението на кожата. Съхранявайте го на стайна температура и го използвайте, когато кожата ви се нуждае от облекчение от възпалителни състояния. Като винаги, преди да използвате нов продукт на кожата си, направете тест за чувствителност, за да се уверите, че няма алергични реакции.