Карагенан – какво е това и опасно ли е?

Карагенана е буквално навсякъде. Почти невъзможно е да намерите магазин, в който няма хранителни стоки с добавен карагенан. Дори и био магазините са пълни с тази добавка! Можете да го намерите в киселото мляко, тофуто, кокосовото мляко, бебешките формули и дори във колбасите!

Ако се сметне целия брой био хранителни продукти с добавен карагенан, човек може да реши че това е нещо полезно. Много хора имат този подход, но нещата не са толкова приятни. Само защото нещо е навсякъде, не го прави безопасно, нали?

Можете да намерите много негативна информация в интернет за карагенана, и много хора се питат до колко това е вярно. Все пак защо производителите го добавят към храните?

Какво е карагенан?

Извлича се от червени водорасли или други морски водорасли от 1930 г. насам, карагенана се обработва чрез алкална процедура за получаване на това, което мнозина смятат за „естествена“ хранителна съставка.

Карагенан е известен с неговите възпалителни свойства, той често е използван в тестовете на лекарства буквално за да се предизвика възпаление и други заболявания, при лабораторни животни. Това повдигна някои сериозни въпроси.

За какво се използва карагенана?

В хранителната индустрия той се използва като свързващ елемент, сгъстител и стабилизатор в много и различни храни и продукти за здравето като пасти за зъби. Много е трудно да го изключите от менюто си защото ще го намерите почти навсякъде.

История

Използването на карагенан като разхлабително е особено интересно, защото е свързано с различни стомашно-чревни проблеми от края на 1960! В САЩ дори са мислили да го забранят през 1972 г., но за съжаление не се е получило.

Потенциални странични ефекти от карагенана

Това са състоянията, които се свързват с употребата на тази хранителна добавка – улцерозен колит, улцерозен колит на дебелото черво, фетална токсичност, нарушен глюкозен толеранс и инсулинова резистентност, възпаление, рак на дебелото черво, рак на черния дроб, подтискане на имунната система, полипи в дебелото черво.