Как да излекуваме кариес

Кариес – натурален подход за премахването на кариеси

В днешно време съществува обща вяра, че след като имате кариес, той не може да се излекува по естествен начин. Единственото официално решение на проблема е зъбът да се обработи и напълни с изкуствен материал. Оказва се обаче, че развитието на кариесите може да се обърне.

В действителност, според проучване, публикувано в Британския Медицински Журнал, кухини и кариеис потенциално биха могли да бъдат излекувани с диета.

Едно проучване е проведено върху 62 деца с кариеси, и те са разделени на три различни групи диета. Група 1 яли стандартна диета плюс овесени ядки (овесените ядки са богати на фитинова киселина). Група 2 консумирали нормална храна и приемали допълнен витамин D. Група 3 консумирала диета без зърнени храни и приемали добавка витамин D.

Резултатите установили, че група 1, които са имали голямо количество зърнени храни(хляб, макарони, тестени храни) и фитинова киселина в храната имат увеличение на кариесите. При група 2 е наблюдавано подобрение на кариесите и по-малко формиране на нови. Група 3, който са следвали диета без зърнени храни и са консумирали неща богати на хранителни вещества като зеленчуци, плодове, месо, мляко и в добавка допълнително витамин D са имали най-големото подобрение – почти всички кариеси са били излекувани.

Това проучване, заедно с подкрепата на много лекари и стоматолози, доказва, че ние сме били дезинформирани за това какво причинява кариеси и как да се избегне или обърне развитието му естествено.

В тази статия ще разгледам сериозно причините за разваляне на зъбите и как това може да се предотврати.

Защо се развалят зъбите

  • Липса на минерали в диетата(дефицит на калций, магнезий или фосфор)
  • Дефицит на мастноразтворими витамини(А, Д, Е и К витамини, като витамин Д е особено важен)
  • Твърде много храни съдържащи фитинова киселина(като овесени или други ядки) (Това е един пост за ядките и фитиновата киселина)
  • Твърде много захар в диетата

Нека сега разгледаме тези причини детайлно.

Как да обърнем развитието на кариесите

Не се заблуждавайте, в допълнение към миенето на зъбите всеки ден, има и други начини да максимизирате състоянието на зъбите си.

1. Премахнете захарта

Звучи просто нали? Може би основният виновник за влошеното зъбно здраве на хората е захарта и ако желаете да възстановите зъбите си трябва да я избягвате напълно. И очавайте да се чувствате като пристрастен без своята доза. Защото захарта пристрастява. Също така захарта храни бактериите в устната кухина и деминерализира зъбите, което може да доведе до кариеси.
Това значи да не консумирате и безалкохолни (и алкохолни) напитки със захар. Изкуствените подсладители също не са добра идея, най-добрия вариант за заместител на захарта е стевията.

2. Премахнете фитиновата киселина

Фитинова киселина (фитат) е ензимен инхибитор и блокира усвояването на минералите. Тя се намира в храни като ядки, семена и зърна, и те могат да причинят сериозни здравни проблеми в нашата диета. По принцип процеси като ферментация, покълване и използването на квас намаляват съдържанието на фитин.

Според едно изследване, диета с високо съдържание на фитинова киселина създава недостиг на минерали и може да причини остеопороза. Около 80 процента от фосфора в зърната и бобовите е свързан с фитинова киселина, така че е напълно невъзможно да се абсорбира. В допълнение към блокирането на фосфора, тази киселина се свързва с минерали, необходими за здравето на устната кухина, като калций, магнезий, желязо и цинк – като по този начин ги прави недостъпни за правилното им усвояване. Консумирането на храни с високо съдържание на фитинова киселина намалява абсорбцията на магнезия с 60 процента и на цинк с 20 на сто.

Фитиновата киселина не само пречи на усвояването на минерали от храната, но също така извлича минералите от тялото, костите и зъбите.

В следствие на това си действие, фитинова киселина е известно, че причинява нарушения в храносмилането, липса на апетит, хранителни дефицити и кариес. Не случайно тя е много ограничена в диети като ГАПС(където не се консумират зърнени храни), ПАЛЕО и СВД.

3. Консумирайте храни богати на хранителни вещества

Това са месо, костен больон, риба, яйца.
Сурови и готвени зеленчуци, особенно зеленолистни такива.
Ферментирали млечни храни като истинско кисело мляко, кефир, масло. (ако можете да толерирате млечни храни)
Плодове – не прекалявайте с тях, защото съдържат доста захари
Витамин Д – човек има нужда от доста слънце. В краен случай може да се намери витамин Д във вид на хранителна добавка.
Храни богати на полезни мазнини като кокосово масло, маслини, авокадо, риба и рибено масло
Консумирайте ядките след накисване или покълване.
И най-вече избягвайте изкуствено обработените храни, които са навсякъде около нас(вафли, кроасани, чипс, зрънчо, хляб, тестени изделия, салами, списъка е много дълъг)

4. Използвайте минерализираща паста за зъби

За съжаление не съм сигурна да има такава на българския пазар. Има доста рецепти в интернет да си направите собствена паста за зъби в домашни условия.

5. Пробвайте да си жабурите устата с олио/шарлан/зехтин

Това е метод, който се използва в продължение на векове от аюрведическата медицина. Процедурата става популярна сред нас в последните години като средство за детокс и поддържане на зъбите.

Това е в резюме основнтото за предпазване от кариес с природни средства. Повечето правила не са трудни и имат повече от една полза за здравето. Не случайно са общи в много диети таргетиращи състояния като диабет, аутизъм, хашимото и други.