Кокосово масло

Причината, поради която кокосовото масло е толкова полезно е високото съдържание на лауринова киселина. Лауриновата киселина помага на щитовидната жлеза, контролира кръвната захар и повишава добрия холестерол в кръвта. Чистото кокосово масло съдържа около 50% лауринова киселина, и е нейният най-разпространен естествен източник.

Една от причините, поради която кокосовото масло кара хората да се чувстват болни (гадене, стомашни спазми, повръщане) се дължи на лауриновата киселина. Това е често срещан страничен ефект и за това приемът трябва да започва с малки стъпки. Някои хора, които имат силно киселинни диети, нямат проблем при добавяне на кокосово масло в ежедневието си. Други, които ядат повече базови храни страдат повече. Важното е да започнете бавно с 1/2 чаена лъжичка и постепенно да увеличите с течение на времето.

Премахва гъбички и кандида от стомашно-чревния тракт

Лауриновата киселина действа като антивирусно, антимикробно, антипротозойни и противогъбично средство. Друг често срещан проблем е, че хората могат да страдат от стомашно-чревен свръхрастеж на патогенни микроорганизми без тяхно знание. Когато тези хора започнат прием на кокосово масло, то убива този свръхразстеж и те се чувстват болни. Кокосовото масло намалява дрождите в организма и потенциално може да доведе до грипоподобни симптоми в продължение на три до пет дни.

Когато голям брой гъбични микроорганизми започнат да умират и да освобождават своите токсини в кръвообращението, хората могат да изпитат главоболие, гадене, втрисане, или умора. Това са всъщност признаци на детоксикация. Това е знак, че лечението работи, рядко продължава повече от няколко дни и може да се контролира чрез увеличаване на приема на течности и повече почивка в първите дни.

Непоносимост към кокос

Човек с непоносимост към кокос ще се чувства зле след ядене на кокос или продукти с кокос в тях. Хората с тази непоносимост не могат да храносмилат правилно части от кокоса, което води до дискомфорт, подуване и газове.

Алергия към кокос

Въпреки че алергията към кокос е рядка, симптомите са неприятни и понякога животозастрашаващи.

Готвене с кокосово олио

Кокосовото масло е много различно от повечето други масла за готвене и съдържа уникален състав на мастни киселини. Мастните киселини в кокосовото масло са предимно наситени – около 90%.
Това го прави силно устойчиво на окисление при високи температури. Поради тази причина, то е перфектното масло за готвене.

Освен това, кокосово масло се състои почти изцяло от средноверижни триглицериди. Тези мастни киселини отиват направо от храносмилателния тракт в черния дроб, където те могат да се превърнат в кетонни тела и да осигурят бърз източник на енергия.

Пациенти с епилепсия на кетогенна диета често използват кокосово масло, за да предизвикат кетоза.

Кокосово масло за отслабване

Има множество доказателства, че кокосовото масло може да помогне за загуба на килограми.
Средноверижните триглицериди също са показали добри резултати при отслабването в медицинските проучвания.

Ползите за здравето са много

Кокосовото масло се обръща в кетонни тела в ченрия дроб. Кетонните тела осигуряват енергия за мозъка. Те са много полезни при епилепсия и могат да повлияят положително множество други болести.

Кокосово масло нанесено върху кожата има овлажняващ, подхранващ и защитен ефект. Също така то може да се използва в маски за подхранване на косата.

И най-важното от всичко, кокосовото масло е изключително вкусно и може да участва в почти всяка здравословна диета. С него могат да се правят различни здравословни алтернативи на стандартните храни като шоколади, кремове, сладки и солени диетични тестени изделия и множество други. В нашия сайт има много идеи за вкусни рецепти.

cocoa Кето шоколад