КОСТЕН БУЛЬОН ПО ГАПС – КАК ДА ГО НАПРАВИМ?

Накратко костния бульон е една от най-добрите храни, с които можете да се нахраните. Това е мултивитамин, лекарство за всякакви болести и вкусна храна, комбинирани в едно. Костния бульон ви поддържа здрави и ви помага да се възстановите, когато сте болни. Тъй като вие си го приготвяте, не е нужно да се притеснявате за алергии към скрити съставки или евтини пълнители.
Бульонът е и икономичен тъй като се прави почти от отпадни продукти от стандартното готвене.

Това е лесната версия на това как да си направите домашен костен бульон. Има рецепти и техники, които могат да усложнят процедурата и да подобрят вкуса, но тук ще започна с най-простия вариант.

Как да направим костен бульон

Какво ще ви трябва
Голяма тенджера
Кости от животно с или без месо върху тях предварително приготвени или сурови (цял пиле, пилешко крило, гръб, фенер, ребра, кости от предварително изядени пържоли или печено пиле и др.) Можете да попитате в любимата си месарница за кокали.
Вода
Измити, обелени зеленчуци. Класически в случая са лук, морков и целина, но може да експериментирате с всеки разрешен от диетата ГАПС зеленчук.
Био оцет или лимонов сок
Черен пипер – можете да го добавите цял или смлян
Сол (по избор)

Съдове в които ще съхранявате готовия бульон – примерно в бурканчета и в хладилника.

Поставете костите в тенджерата. Напълнете с вода, докато всичко е покрито. Добавете малко оцет / лимонов сок (1-4 супени лъжици в зависимост от размера на тенджерата). Трябва тенджерата да е предимно пълна с кокали, но да не преливат. Всички кокали трябва да бъдат под вода. Оставете го да стои за около час.

Включете го да заври. Това ще доведе до отделяне на пяна. Премахнете пяната (не всички го правят, но вкуса е по-добър). След като махнете цялата пяна, добавете зеленчуците и черния пипер, намалете котлона, сложете капака и го оставете да ври на слаб огън (много слабо). Оставете го по този начин за около 12 часа. Някои автори препоръчват до 48 или 72 часа, но за мен това е излишно.

Искаш да го имаш при ниско врязване. Само пара е добре, някои малки мехурчета също са добре. Оставете го по този начин от 12 до 48 часа за пиле, до 72 часа за говеждо, агнешко или свинско. Проверявайте го периодично, за да видите дали има нужда от повече вода, все още е горещо, но не прекалено горещо и т.н. В последно време използвам дървената ми печка за производство на бульон. Изглежда, че го поддържа в перфектна температура.
Ако готвите и месо, проверете го след няколко часа и извадете месото като оставите кокалите да си врът в тенджерата. Много хора намират месото да е безвкусно ако се е варило много дълго време.

Когато бульонът е врял достатъчно го прецедете и пресипете в съдовете за съхранение. На този етап можете също да добавите сол. Тази гъста течност която получите можете да ползвате за основа на супи, да я добавяте към други рецепти или да я консумирате така. Може да правите зеленчукова или каквато и да е друга супа с този бульон и ще се получи много вкусно и полезно. Бурканите могат да се съхраняват в хладилник за няколко дни или в подходящ съд и във фризера.