Магнезий – дефицит и начини да го набавим

Магнезият е минерал, който играе решаваща роля във функционирането на човешкия организъм. Този есенциален микроелемент участва в стотици биохимични процеси, включително сърдечната функция, нервната система, обмяната на вещества и мускулната активност. Дефицитът на магнезий може да има сериозни последици за здравето и добре би било да разберем как да го предотвратим и лекуваме.

Причини за дефицит на магнезий:

 1. Неправилна диета: Една от основните причини за дефицит на магнезий е липсата му в дневната ни храна. Процесираните и обогатени сахари, богати на сол и мазнини, често съдържат малко или никакъв магнезий. Ниското потребление на зеленчуци, ядки и цели зърнени храни също може да допринесе към дефицита.
 2. Алкохолизъм и някои лекарства: Алкохолът може да увеличи изпотяването, което води до загуба на магнезий чрез потта. Също така, някои лекарства, като диуретиците и антиацидите, могат да нарушат абсорбцията на магнезий в червата.
 3. Хронични заболявания: Някои заболявания, като диабет, болести на бъбреците и целиакия, могат да доведат до намалено усвояване или повишено изпотяване на магнезий.
 4. Замърсяване. За съжаление това става все по сериозен проблем и допринася за множество проблеми с обмяната на веществата. Почти няма населено място без тежко замърсяване.

Симптоми на дефицит на магнезий:

Дефицитът на магнезий може да се прояви с различни симптоми, включително:

 1. Мускулни съкращения и трескави спазми.
 2. Умора и слабост.
 3. Нервни симптоми като депресия, тревожност и безсъние.
 4. Сърдечни проблеми, като аритмии и палипитации.
 5. Главоболия и мигрени.
 6. Загуба на апетит и гадене.

Лечение и предотвратяване на дефицита на магнезий:

 1. Диета: Постарайте се да включите в диетата си храни богати на магнезий, като спанак, бадеми, бразилски орехи, цели зърнени храни и банани.
 2. Магнезиеви добавки: При сериозен дефицит, лекарят може да препоръча магнезиеви добавки. Важно е обаче да се консултирате със здравния си специалист, преди да започнете такава терапия.
 3. Ограничаване на алкохола и някои лекарства: Ако употребявате алкохол редовно или приемате лекарства, които могат да влияят на магнезиевия ви баланс, консултирайте се с лекаря си за възможни алтернативи или стратегии за намаляване на риска.
 4. Медицинско наблюдение: За хората с хронични заболявания, които могат да доведат до дефицит на магнезий, редовни прегледи и контрол на нивата на магнезий в организма могат да бъдат необходими.

Дефицитът на магнезий е сериозен проблем за здравето, който може да засегне различни аспекти на нашето физическо и психическо здраве. С правилна диета и внимание към своят начин на живот, можем да намалим риска от дефицит на магнезий и да се грижим за оптималното си здраве.

Как да набавим Магнезий по естествен начин?

Магнезиумът е важен минерал, необходим за здравето на човешкия организъм. Този есенциален микроелемент участва в множество биохимични процеси, включително сърдечната функция, мускулното здраве, нервната система и много други. Дефицитът на магнезий може да доведе до различни здравни проблеми, включително мускулни спазми, нервни разстройства и сърдечни проблеми. Въпреки че може да се приема под формата на хранителни добавки, този минерал може да бъде набавян и чрез естествени начини.

Ето някои от най-добрите начини да си набавим магнезий чрез храна и естествени източници:

 1. Зеленчуци: Зеленчуците са изключително богати на магнезий. Спанакът, броколите, карфиолът и бобът са отлични източници на този минерал. Включете ги редовно в своята диета, за да увеличите нивата на магнезий.
 2. Орехи и семена: Много видове орехи и семена съдържат значителни количества магнезий. Можете да включите бадеми, бразилски орехи, лешници, фъстъци, сусамови семена и тиквени семена в своето ежедневно хранене.
 3. Цели зърнени храни: Целият зърнени храни като овес, киноа и пълнозърнести хлябове са добър източник на магнезий. Те не само съдържат магнезий, но и предоставят важни хранителни вещества и фибри.
 4. Риба и морски продукти: Различни видове риба, като сьомга и тунца, съдържат магнезий. Също така, мидите и други морски продукти са богати на този минерал.
 5. Банани: Бананите са известни с високото съдържание на калий, но съдържат и магнезий. Те могат да бъдат включени във вашата хранителна рутина като здрав и вкусен източник на магнезий.
 6. Черен шоколад: Черният шоколад съдържа магнезий и може да бъде консумиран като десерт или закуска с умереност.
 7. Вода с високо съдържание на магнезий: Някои води, особено минералните, съдържат значителни количества магнезий. Проверете етикета на вашата бутилирана вода и избирайте такава, която е богата на магнезий.

Форми на Магнезий като Хранителни Добавки

Магнезиумът е важен минерал, необходим за нормалното функциониране на организма, но често може да липсва в нашата диета. За да запълните този дефицит и поддържате оптималното си здраве, магнезиевите хранителни добавки са изключително полезни. Съществуват различни форми на магнезий в хранителните добавки, и в тази статия ще разгледаме някои от тях, както и техните предимства и приложения.

 1. Магнезиев оксид (Magnesium Oxide):
  • Абсорбция и биодостъпност: Тази форма на магнезий има ниска биодостъпност, което означава, че организмът не го абсорбира много ефективно. Въпреки това, това е евтината и често използвана форма на магнезий в хранителните добавки.
  • Приложение: Магнезиевият оксид се използва често като лекарство за облекчаване на закъпване и предотвратяване на дефицита на магнезий.
 2. Магнезиев глицинат (Magnesium Glycinate):
  • Абсорбция и биодостъпност: Магнезиевият глицинат има висока биодостъпност и се абсорбира добре от организма. Тази форма е лесно усвоима и не често предизвиква диария или стомашни раздразнения.
  • Приложение: Тази форма се използва за подобряване на нивата на магнезий, подпомагане на мускулното и нервното здраве, и като допълнение при стрес.
 3. Магнезиев цитрат (Magnesium Citrate):
  • Абсорбция и биодостъпност: Магнезиевият цитрат е сравнително бързо абсорбируем и има добра биодостъпност. Тази форма често се използва за поддържане на нивата на магнезий и подобряване на храносмилането.
  • Приложение: Магнезиевият цитрат се използва за подпомагане на стомашното здраве, укрепване на костите и предотвратяване на закъпването.
 4. Магнезиев тауринат (Magnesium Taurate):
  • Абсорбция и биодостъпност: Този вид магнезий е добре абсорбируем и се предполага, че има допълнителни предимства за сърдечното и нервното здраве.
  • Приложение: Магнезиевият тауринат се използва често за подобряване на сърдечното здраве и като допълнение при нервни разстройства.
 5. Магнезиев оротат (Magnesium Orotate):
  • Абсорбция и биодостъпност: Тази форма на магнезий се абсорбира добре и се свързва с оротова киселина, която се счита за благоприятна за сърдечния мускул.
  • Приложение: Магнезиевият оротат се използва често за подобряване на сърдечното здраве и поддържане на електролитния баланс.
 6. Магнезиев хлорид (Magnesium Chloride):
  • Абсорбция и биодостъпност: Този вид магнезий е добре усвояем и се предполага, че има допълнителни предимства за имунната система.
  • Приложение: Магнезиевият хлорид се използва за поддържане на магнезиевите нива и за подобряване на имунната функция.

В зависимост от вашите нужди и предпочитания, можете да изберете подходящата форма на магнезий като хранителна добавка. Важно е да се консултирате със здравния си специалист преди да започнете нова хранителна добавка и да спазвате дозировката, препоръчана на опаковката или от лекаря ви. Редовното приемане на магнезиеви добавки може да помогне за поддържане на оптималното ви здраве и благополучие.