Магнезий и формите му в хранителните добавки

Дефицита на магнезий е често срещан в наше време заради храната и наличието на тежки метали в света около нас. Обработената и некачествена храна и бедните на магнезий почви са основните виновници това да се случва.

Ето резюме на видовете магнезий и при какви ситуации те са подходящи. Не всички форми са еднакви, и някои действат добре за едно и не до там за друго. Все пак важно е да се консултираме с лекар за точния ни проблем.

Форми на магнезий

Магнезиев цитрат – Магнезиевия цитрат е най-популярната форма, може би защото е евтин и лесно се абсорбира. Тъй като лимонената киселина е леко слабително, магнезиевия цитрат действа срещу запек, както и е добър източник на магнезий. Той обаче има проблем, че дразни стомаха и храносмилателния тракт.

Магнезиев таурат – Магнезиевият таурат е най-добрият избор на магнезий за хора със сърдечно-съдови проблеми. Той предотвратява аритмии и пази сърцето от увреждане, причинено от сърдечни пристъпи. Магнезиевият таурат лесно се абсорбира (магнезий и таурин стабилизират клетъчните мембрани заедно), и не действа разхлабително, не дразни стомаха.

Магнезиев малат – Магнезиевият малат е подходящ избор за хора, страдащи от хронична умора. Той подпомага синтеза на АТП – основната енергийна молекула в нашето тяло. Този варянт е силно разтворим и добре се абсорбира от организма.

Магнезиев глицинат – Магнезий свързан с глицин, не-есенциална аминокиселина е една от най-усвоимите форми. Подходяща за хора, които получават стомашни проблеми от другите форми и лесно усвояем.

Магнезиев хлорид – подходяща и добре усвояема форма на магнезий, която подкрепя и функцията на бъбреците. Тази форма на магнезий е добра при нужда от детокс на организма.

Магнезиев карбонат – тази форма се превръща в магнезиев хлорид, когато се смесва с солната киселина в стомаха. Това е добър избор за хора, страдащи от стомашно разстройство и киселинен рефлукс, тъй като тя съдържа антиацидни свойства.

Магнезиев оксид – една от най-евтините форми, има го във всяка аптека, но не се усвоява толкова добре.

Магнезиев сулфат – наричан още Английска сол е силно разхлабително, много подходящ за детокс бани, не чак толкова приятен за пиене(заради силния му разхлабващ ефект)

Магнезиев глутамат – лош избор на магнезий според мен

Магнезиев аспартат – също не добър избор на магнезий според мен

Магнезиев треонат – най-добрата форма за хора с ментални заболявания, аутизъм, деменция и други поне според много известни доктори. Има много изследвания за ефекта от магнезиевия теонат върху мозъка.
Това са част от изследванията в оригинал:
Magnesium L-threonate prevents and restores memory deficits associated with neuropathic pain by inhibition of TNF-α
Magnesium L-Threonate to Enhance Learning and Memory in People with Dementia