Масло от тиквено семе – какво е то и за какво се ползва?

Маслото от тиквено семе, често наричано „зелено злато“, е богато на хранителни и лековити вещества, използва се в кулинарията и като лекарство. За извличането му се ползват различни видове тикви, но най-често стайрска тиква (Cucurbita pepo var. styriaca). Това живо зелено масло е било ползвано векове наред, не само заради своя вкус, но и поради впечатляващата си гама от ползи за здравето. В тази статия ще потънем в света на тиквеното масло, разглеждайки неговата история, състав, кулинарни използвания и потенциални здравословни предимства.

Кратка история

Използването на тиквени семена може да се проследи до древни цивилизации в Северна Америка, където коренните народи отглеждали и консумирали тикви заради семената и месото им. Въпреки това отглеждането на стайрски тикви и производството на тиквено масло може да се припише на Австрия, по-конкретно на региона Стайр, където това уникално масло се произвежда вече над 300 години.

Състав и Хранителна Стойност

Тиквеното масло е пълно с основни хранителни вещества, което го прави ценно допълнение към вашата диета. Ето един преглед на неговата хранителна стойност:

 1. Мастни Киселини: Тиквеното масло е богато на ненаситени мастни киселини, като линолева киселина и олеинова киселина, които са важни за поддържането на сърдечното здраве.
 2. Антиоксиданти: То съдържа различни антиоксиданти, включително витамин Е и каротеноиди, които помагат в борбата срещу свободните радикали и оксидативния стрес в организма.
 3. Минерали: Тиквеното масло е добър източник на основни минерали като цинк, магнезий и желязо, които играят важни роли в различни биологични функции.
 4. Фитостероли: Тези естествени растителни съединения, които се намират в тиквеното масло, могат да помогнат за намаляване на нивата на LDL холестерол и насърчаване на здравето на сърцето.
 5. Белтъчини: Тиквените семена са относително богати на белтъчини, което прави маслото ценен източник на хранителни вещества за вегетарианци и вегани.

Кулинария

Уникалният ядков, земен вкус на тиквеното масло го прави универсална съставка в кухнята. Ето някои популярни кулинарни употреби:

 1. Сосове на Салати: Изцедете тиквеното масло върху салати, за да добавите богат, ядков вкус и животоподдържащ зелен цвят.
 2. За Квас: Комбинирайте го с билки и подправки за вкусен домашен квас за хляб.
 3. За Подправяне на Супи: Няколко капки тиквено масло могат да повишат вкуса на супите, особено когато се разбъркат в кремообразна смес с тиквички или тикви.
 4. Паста и Ризото: Използвайте го, за да подобрите пастата или да го изцеждате върху кремообразни ризота за гурме експерименти.
 5. Печени Зеленчуци: Тиквеното масло може да превърне обикновени печени зеленчуци в кулинарно произведение на изкуството.

Здравословни Ползи

Тиквеното масло предлага редица потенциални здравословни ползи:

 1. За Здравето на Сърцето: Ненаситените мастни киселини в тиквеното масло могат да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания, като намалят нивата на LDL холестерол и насърчават здравето на сърцето.
 2. За Здравето на Простатата: Някои изследвания подсказват, че тиквеното масло може да подкрепя здравето на простатата и да помага при облекчаването на симптомите на доброкачествена хиперплазия на простатата (BPH).
 3. Антиоксидантни Свойства: Антиоксидантите в тиквеното масло могат да се борят с оксидативния стрес и възпалението, потенциално намалявайки риска от хронични заболявания.
 4. Минерално Съдържание: То предоставя важни минерали като цинк и магнезий, които са важни за функцията на имунната система, здравето на костите и други.
 5. За Здравето на Храносмилането: Тиквеното масло може да помогне за храносмилането и облекчаването на симптомите на синдром на раздразнената черва (IBS).

Тиквеното масло е истинско хранително съкровище, което предлага вкусен начин да подобрите вашите ястия и да се възползвате от множество здравословни предимства. Неговото богато съдържание на мастни киселини, антиоксиданти и минерали го прави ценно допълнение към вашата диета. Затова, независимо дали го използвате за подправка на салати, подобряване на супи или просто го изцеждате върху вашите любими ястия, тиквеното масло е кулинарно удоволствие, което може също да допринесе за вашето общо благополучие.