Мелатонин – естествен начин да борим безсънието

Какво е мелатонин?

Мелатонин е хормон, който се намира в организма естествено при хората. Той се произвежда от пинеалоцитите в епифизата, а също и от ретината и стомашно-чревния тракт.

Как повишаването и понижаването на този хормон се отразят върху съня

Мелатонина помага да се контролира вашият ежедневен цикъл на сън-събуждане. Вътрешният часовник на тялото(също известен като циркаден ритъм) влияе колко мелатонин се произвежда от епифизната жлеза. Обикновено, нивата на мелатонин започват да се покачват през средата на вечерта, след като светлината на слънцето е намаляла. Те остават повишени за голяма част от нощта, докато сте на тъмно. След това, те намаляват в ранните сутрешни часове, докато слънцето изгрява, водейки до събуждане.

Ефекта на околната среда сърху съня

По време на по-кратките, по-тъмни дни на зимата, тялото ви може да произвежда мелатонин по-рано или по-късно през деня, което отчасти обърква естественият цикъл на съня. В резултат на това може да се появи умора, спад в енергията, промени в настроението, или други симптоми на сезонно афективно разстройство. Естествената светлина не е единственият външен фактор, който влияе на нивото на мелатонин. Други фактори са: храни като домати, орехи, маслини, ориз, ечемик, ягоди, череши съдържат мелатонин. Когато тялото ви поглъща мелатонин от тези храни, може да започнете да се чувствате спокойни и сънливи.

Естествено хапче за сън

sleeping

В аптеките и магазините за био храни и хранителни добавки, можете да си купите мелатонин като добавка, който често се използва от тези, които страдат от часовата разлика, работа на смени, свързани със съня неприятности, или безсъние. Тези добавки са във вид на хапчета, течност, за дъвчене, или обвити във захарна обвивка форми, в дози, вариращи от един до десет милиграма. При безсъние, най-добре е да се вземе мелатонин 30 до 60 минути преди лягане. Имайте в предвид, обаче, че мелатонинът като добавка може негативно да взаимодейства с различни медикаменти, така че не забравяйте да се консултирате с вашия лекар преди да го приемате като сънотворно.