Опасен ли е Е202? Какво е Е202?

Е202 е калиева сол на сорбиновата киселина.Тази киселина се намира в сока на плода на офиката и е открита през 1859 г.

Сорбат и сорбиновата киселина се използват като консервант в хранително-вкусовата промишленост, както и в козметичните продукти и фармацията. Тези вещества имат свойството да инхибират развитието на дрожди и плесени, както и на някои видове бактерии.

Къде се съдържа?

E202 е често срещана добавка към храните. Използва се в производството на следните храни:

Майонеза, майонезени сосове и производни
Сирене
Месо, салами, обработени меса
Местни полу-фабрикати
Сокове и безалкохолни
Пълнители за кисело мляко и млечни кремове
Сладкиши и торти
Вино

Е202 се използва като консервант за зеленчуци защото повлиява ферментацията.

В козметиката, този консервант се използва в производството на шампоани, кремове и лосиони. Често, калиевия сорбат се използва в комбинация с други консерванти, но в по-малки количества.

Извършени са множество лабораторни експерименти за да се разбере влиянието на Е 202 върху тялото.
Е202 е силно разтворим във вода и лесно се отделя от тялото, така че използването му е разрешено от закона във всички страни на света.

Вредност

Калиевия сорбат като хранителна добавка се използва за повече от един век и все още не е напълно ясно до колко е вреден. Негатив е понякога срещаните алергични реакции към него.

Е202 странични ефекти/свързва се с тези ефекти:
Повишена чувствителност като реакции и алергии в устата, гърлото и храносмилателния тракт. Мигрени и главоболия.

Не трябва да се забравя, че този консервант е сравнително безвреден само в ниски дози. За всеки продукт, съдържанието на калиев сорбат не трябва да бъде повече от 0,2%.

Предозиране на Е202 действа отрицателно върху областта на устата и стомаха. Също, когато при превишаване на допустимите норми Е202 може да предизвика преждевременно раждане при бременни жени, стомашни кръвоизливи, увреждане на бъбреците и черния дроб.

Е202 и ГАПС, СЦД
Е202 не се разрешава в повечето диети за въстановяване на здравето като ГАПС и СЦД. В тези диети храните се консумират пресни и всякакви консервирани и обработени продукти не се допускат. За това и храни с този консервант не са добре дошли. Избягването на повечето консерванти и други Е-та в храните често води до намаляване на симптомите на множество неприятни и хронични заболявания. Е202 е един от най-безвредните консерванти, но въпреки това е консервант и при хронични заболявания не е известно пълното му действие.