Опасни добавки към храните, които да избягваме

Повечето от продуктите, които купуваме в магазините се обработват и съдържат множество добавки. Изкуствените консерванти дават на храната и козметиката по-дълъг срок на годност, който позволява на производителите да разширят разпространението и да имат по-голям приход. Много от тези добавки се считат за безопасни, но някои по-независими изследвания представят много по различни резултати.

От векове хората са запазвали храните чрез използване на соли, оцет, билки, варене, замразяване, мазета, и други. Сега, производителите на храни използват набор от специализирани химикали, за да се увеличи срока на годност на продуктите. Изброили сме пет от най-лошите добавки за вашето здраве и техните странични ефекти:

1. Бензоати
Е-тата зад които се крият: Бензоена киселина (Е210), натриев бензоат (E211) Калиев бензоат (E212) Калциев бензоат (E213)

Използва се за консервант за предпазване на храната от мухлясване.

Продукти при които се използва – кисели краставички, салатни сосове, плодови сокове, безалкохолни напитки, конфитюри и желета

Странични ефекти – хиперактивност, замайване, прималяване, проблеми със съня, увреждане на ДНК, което се свързана с Паркинсон и стареене.

Канцероген. В комбинация с аскорбинова киселина (витамин С, E300), натриев бензоат и калиев бензоат, могат да образуват бензен, който е известен карциноген. Топлината, светлината и изтичането на срока на годност може да повлияят на скоростта, с която се образува бензол.

2. Нитрити

Включват: Натриев Нитрит (E250) (E251), Калиев Нитрит (E249) (E252)

Използват се за запазване на цвета на месото, предпазва го от разваляне, спира растежа на бактериите.

Използва се в сандвичи, колбаси, пушено месо (шунка, бекон и т.н.)

Странични ефекти: Раздразнителност, липса на енергия, главоболие, виене на свят. Усложнения на бременността. Свързва се с левкемия, много видове рак, като например на дебелото черво, пикочния мехур, стомаха, щитовидната жлеза и т.н.

Канцероген? Когато се готвят могат да се превърнат в нитрозамини, които причинят рак.

3. Сулфити

Включват: E220, E221, E222 E223, E224, E225, E226, E227, E228

Използват се за: Консервант

Използва се в: Готови ястия, пица и пай, вино, бира, консервирани зеленчуци, чипс, сушени плодове

Странични ефекти: могат да предизвикат симптоми на хрема, сърбеж в очите, хрипове и кашлица. 1 на всеки 10 души имат реакция от някакъв вид напр. Обриви, сърбеж, ограничено дишане, астматични пристъпи, копривна треска, спазми.

Сулфитите унищожават витамин В1 (тиамин).

4. Сорбати

Вариации: Калиев сорбат Е202, Калциев сорбат E203

Използва се за: Консервант, който не променя вкуса, аромата, цвета и предпазва от развитие на дрожди

Използва се в: Сухи меса, вино, сирене, кисело мляко, печени изделия, сосове, маргарин

Странични ефекти: Свръхчувствителност (реакция, алергия) на устата, гърлото, очите. Мигрена / главоболие.

5. Аспартам

Известен като: E951

Използване: Изкуствен подсладител.

Използва се в: Напитки с подсладители, дъвки, сосове за готвене, енергийни напитки. Може да се намери в някои мултивитамини.

Странични ефекти: Мигрена, променя нивата на серотонин и причинява проблеми в поведението, депресия. Замъглено зрение, болки в очите, диабет, емоционални разстройства. Променя химията на мозъка, гърчове, припадъци, епилепсия, Паркинсон, Алцхаймер. Свързано с рак и мозъчни тумори.

Канцероген: Да