Ползите от селена

Ползите от селена

Селенът е химичен елемент с атомен номер 34 в периодичната система. Този елемент е от съществено значение за човешкото здраве и околната среда поради няколко важни причини. В тази статия ще разгледаме ползите от селена и неговата роля в човешкото здраве и околната среда.

Вижте и: 5 ЗНАКА, ЧЕ МОЖЕ БИ ИМАТЕ ДЕФИЦИТ НА СЕЛЕН

1. Антиоксидантни свойства: Селенът е известен със своите мощни антиоксидантни свойства. Този елемент помага на организма да се защитава от свободни радикали, които могат да причинят повреди на клетките и увреждане на ДНК. Като антиоксидант, селенът помага в борбата срещу различни заболявания като рак, сърдечно-съдови заболявания и др.

2. Поддържа здравето на щитовидната жлеза: Селенът е съставна част от множество ензими, които са отговорни за производството на тиреоидни хормони в щитовидната жлеза. Тези хормони регулират метаболизма на организма и играят ключова роля в поддържането на енергийния баланс и здравето на кожата, косата и ноктите.

3. Подобрява имунната система: Селенът играе важна роля в укрепването на имунната система. Този елемент помага за производството на антикорпуси и защитава организма от инфекции и заболявания. Хората с недостиг на селен са по-уязвими към различни инфекции и вируси.

4. Защита от рак: Изследванията са показали, че селенът може да помогне в намаляването на риска от различни видове рак, включително рак на белия дроб, простата жлеза и черния дроб. Той действа като антиоксидант и помага в репарацията на ДНК, което намалява вероятността за развитие на ракови клетки.

5. Подобрява здравето на кожата: Селенът има положителен ефект върху здравето на кожата. Той може да намали възпалението и акне, като подобрява структурата на кожата и спомага за нейната еластичност. Освен това, селенът може да помогне при лечението на различни кожни заболявания като екзема и псориазис.

6. Участие в растежа и развитието на организма: Селенът е необходим за нормалния растеж и развитие на човешкия организъм. Този елемент играе ключова роля в развитието на мозъка, нервната система и имунната система на бебето по време на бременност и ранната детска възраст.

Въпреки ползите от селена, е важно да се отбележи, че неговата консумация трябва да бъде в рамките на препоръчителните дневни дози, тъй като твърде голямите количества селен могат да предизвикат токсични ефекти. В този смисъл, един от начините да се набави селен при здрав организъм е чрез храната. В тази статия може да научите кои храни са богати на селен.

Дефицитът на селен може да стане причина за заболявания

Дефицитът на селен се появява, когато организмът не получава достатъчно селен от храната. Този елемент е от съществено значение за много биологични процеси, включително функционирането на щитовидната жлеза, имунната система и антиоксидантната защита. Дефицитът на селен може да бъде последица от недостатъчно приемане през диетата или от проблеми с усвояването му от организма.

Последици от дефицит на селен:

  1. Заболевания на щитовидната жлеза: Селенът е от съществено значение за здравето на щитовидната жлеза, която регулира метаболизма на организма. Дефицитът на селен може да допринесе за развитието на заболявания като хипотиреоидизъм.
  2. Сърдечно-съдови проблеми: Недостигът на селен може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания поради намаляването на антиоксидантната защита и повишената уязвимост на кръвоносните съдове към увреждания.
  3. Намалена имунна функция: Селенът играе ключова роля в имунната система и помага при производството на антикорпуси. Дефицитът на селен може да направи организма по-уязвим за инфекции и болести.
  4. Заболевания на кожата: Дефицитът на селен може да доведе до проблеми с кожата като сухота, обриви и екзема.
  5. Мускулни проблеми: Някои хора с дефицит на селен се сблъскват с мускулни слабости и болки.

Как да се предпазим от дефицит на селен:

  1. Разнообразна диета: Включвайте храни богати на селен във вашата диета. Такива храни включват бразилски орехи, риба, месо, яйца, царевица и пшеница. Поддържайте баланс в хранителния си режим, за да се предотврати ексцесивния дефицит или надлишък на селен.
  2. Селенови добавки: В случай на сериозен дефицит на селен, вашият лекар може да препоръча прием на селенови добавки. Тези добавки трябва да се вземат под медицински наблюдение, тъй като прекомерни количества селен могат да бъдат токсични.
  3. Поддържайте здравословен начин на живот: Здравословният начин на живот със здрава и балансирана диета играе ключова роля в поддържането на нормални нива на селен в организма.

Дефицитът на селен е сериозен проблем, който може да доведе до различни заболявания и здравословни проблеми. Следвайки здравословен начин на живот и включвайки селенови богати храни в диетата си, можем да предпазим организма си от недостиг на този важен елемент и да поддържаме добро здраве. В случай на съмнение за дефицит на селен, винаги се консултирайте със своя лекар за професионална консултация и съвети.