Ползи от пробиотиците

Ползи за здравето от пробиотиците:

Бактериите имат репутация на причиняващи доста заболявания, така че идеята да пием по няколко милиарда на ден заради здравето си може да изглежда трудна за преглъщане. Но все по-голям брой научни доказателства показват, че така може да се лекуват и дори предотвратяват някои заболявания.

Пробиотици и ползи за храносмилателната система

Най-известното приложение на терапията с пробиотици е при лечение на диария. Контролирани проучвания са показали, че бактериите лактобацилус могат да скъсят хода на инфекциозната диария при бебета и деца. Въпреки, че проучванията са ограничени и данните са противоречиви, две големи ревюта, взети заедно, показват, че пробиотиците намаляват свързаната с антибиотици диария с 60%, в сравнение с плацебото.

Пробиотиците могат да помогнат на хората с болест на Крон. Клиничните резултати от проучванията са смесени, но група малки проучвания показват, че някои пробиотици може да подпомогнат за поддържането на ремисия на улцерозен колит, предотвратяване на рецидив на болестта на Крон и повторната поява на хернии.

Пробиотиците обикновено се считат за безопасни – те вече са налични в нормалната храносмилателна система, въпреки че има теоретичен риск за хора с нарушена имунна функция. Уверете се, че съставките са ясно отбелязани на етикета и познати на вас или вашия лекар. Няма начин да се прецени безопасността на неидентифицирани смеси.

Как да изберем добър пробиотик?

Избирането на пробиотик е много по-сложно, отколкото, да речем, избирането на мултивитамини. Ето няколко съвета за това как да изберем по-добър пробиотик:

Род, вид и щам на микроорганизмите (Lactobacillus reuteri , например). Много от продуктите ги има в списъка само по род и вид, но различните щамове предоставят различни ползи.
Брой на организмите, които се съдържат в единична доза и колко често трябва да се взима. Изберете един, който има най-малко седем щама и поне пет милиарда CFU(единици, образуващи колония – мерни единици при пробиотиците).
Информация за съхранение, когато е приложимо (някои форми трябва да се съхраняват в хладилник, докато други се нуждаят от по-тъмно, прохладно място). Винаги дръжте пробиотиците далеч от влага и топлина.
„Жизнеспособни до края на срока на годност“ осигурява това живите микроби да са в действителност все още живи. Пропуснете тези на които на етикета пише „жизнеспособни по време на производство“. Ако купувате кисело мляко, търсете информация за „живи и активни култури“, което за съжаление много малко производители дават.