Свещен босилек – билка за нерви

Свещеният босилек (Ocimum sanctum) е билка, произхождаща от Индия. Той е известен още и под името Тулси и е свещено растение в индуистката религиозна традиция, а също така и се счита за една от най-важните билки, използвани в аюрведическата медицина.
Тулси е бил използван в продължение на векове за лечение на различни заболявания, включително сърдечни проблеми, астма, бронхит, артрит и заболявания на очите. Въпреки че в миналото не е бил използван за готвене, някои известни готвачи са започнали да експериментират с него.

В последното десетилетие редица научни изследвания са били насочени към свойствата на Тулси. Резултатите от тези изследвания показват, че свещения босилек действа като успокояващо, противовъзпалително, антиоксидант, както и може да се ползва при лечение на инфекции. Някои резултати показват, че Тулси може да има положителен ефект върху контрола на кръвната захар.

И все пак Тулси е най-известен за ефекта му за противодействие на стреса. Добавките със свещен босилек се използват широко при здравни проблеми свързани със излишен стрес. Тулси намалява завишените нива на стресовия хормон кортизол и предразполага към психична и емоциолнална стабилност. Подходящ е за използване при състояния като паник атаки, храносмилателни проблеми и много други. Свещения босилек се смята за адаптоген – природна съставка, която помага на тялото да се адаптира към стреса и промотира психически баланс. (Концепцията за адаптогена е холистична.)