С какво да заменим млякото при диета без казеин или алергия

Готвене и печене без мляко и млечни продукти
Непоносимост към лактоза, казеин или просто алергия към мляко – това са неприятни състояния, които оказват сериозно влиение на начина ни на живот. Тук ще систематизирам обичайните заместители на млякото когато се налага да готвим без млечни продукти. Повечето от тези идеи могат да се използват и при ГАПС и СЦД диети.

Много често срещаните алергени са също и често срещани съставки в любимите ни рецепти. Има някои съставки, за които можете лесно и успешно да използвате налтернативни заместители, а има и други, за които не съществуват задоволителни варианти.

Алтернативи на млечните продукти
Имайте в предвид, че някои марки и разновидности на соевите продукти (особено соеви сирена) могат да съдържат казеин (млечен протеин) или се правят в производствени мощности, на които се обработват и млечни продукти.

Алтернативи на маслото
Кокосовото масло е един от най-добрите варианти да се замени маслото. Студено-пресованото кокосово масло е изключително полезно за здравето и подходящо за готвене и обработка. Има и кокосови масла с премахнат аромат.
Някои хора тук биха предложили маргарините като алтернатива на маслото, но за мен тези продукти не са здравословни или подходящи, особено за деца.

Алтернативи на киселото мляко, млечните кремове и крем сиренето
Има множество алтернативи в био-магазините – соево кисело мляко, кокосово кисело мляко, базиран на грах кисел крем и алтернативни вегански крем сирена. Тези продукти са идеални за включване в рецепти и готвене.

Заместители на сиренето и кашкавала
Има различни варианти вегански сирена и кашкавали. Моето семейство е изключителен фен на марка гръцки веган кашкавали без мляко и без соя. Изключително вкусен продукт, който не се различава от истинския кашкавал. Съществуват и други интересни продукти, много от тях на база соя. Соевите сирена не се топят и държат като традиционните, но всичко е до въпрос на вкус и предпочитания.

Не всички алтернативи на сиренето и кашкавала се държат подходящо при топлинна обработка.

Алтернативи на млякото
Има много варианти на комерсиално-произведени заместители на млякото на база соя, кокос, ориз, картофи, овес, бадеми, лешници, кашу, ленено семе, слънчоглед. Много от тях имат и различни вкусови вариации – като шоколад, ягода, банан. В някои от тях може да се срешне добавката карагенан, която може да не е съвсем безопасна за консумация в големи количества.
Всичките тези алтернативи на млякото могат спокойно да се ползват в рецептите за готвене с добри резултати.

Списък с по-популярните вариации

Соево мляко
Като цяло, соево мляко се счита за „здравословно“ сред не-млечни напитки, въпреки че е важно от къде е соята и дали е третирана с нещо. Соевото мляко е вкусно, гъсто и доста приятно, но винаги остава въпроса с качеството на соята.

Оризово мляко
Има лек оризов привкус. Ориза може да е източник на арсен, особено ако е внос от китай, а по принцип целия ориз е от там.

Бадемово мляко
Ако няма неприятни добавки е много добра алтернатива на обикновеното мляко и за директна консумация и за готвене.

Кокосово мляко
Има силен и специфичен кокосов вкус и мирис, който не всички хора харесват. Има го във вариации с различна гъстота и масленост.

Алтернатива на комерсиалните млека са домашно-приготвените млека от ядки. В някои от следващите постове ще пусна списък с рецепти как да си приготвим мляко от ядки вкъщи и това никак не е трудно.

Алтернативи на сметаните са кокосови, бадемови и соеви сметани и кремове с по-висока масленост. Тук има изключително добри вариации.

Имаме и още една страница на тази тема:РАСТИТЕЛНИ АЛТЕРНАТИВИ НА МЛЯКОТО: ЗАЩО И КАК ДА ГИ ИЗБЕРЕМ?