Ползите от селена

Хашимото и селен: Какво трябва да знаете за връзката между тях и как селен може да помогне на пациентите

Хашимото, още наричано хроничен аутоимунен тиреоидит, е заболяване на щитовидната жлеза, което се характеризира с възпаление и постепенно увреждане на този орган. Този дебют на селен и неговата важна роля в управлението и лечението на Хашимото стават все по-ясни с времето. В тази статия ще проучим какво е Хашимото, какво е селенът и как селенът може да помогне на пациентите с това заболяване.

Хашимото и щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза играе решаваща роля в регулирането на метаболизма на тялото. Хормоните, произведени от тази жлеза, управляват редица важни функции, включително температурата на тялото, сърдечния ритъм, метаболизма на мазнините и въглехидратите, както и настроението. Хашимото се развива, когато имунната система на организма атакува щитовидната жлеза и причинява възпаление и увреждане на този важен орган.

Симптоми и диагноза на Хашимото

Хашимото е често безсимптомно или с меки симптоми на начален етап и може да бъде трудно да се диагностицира. Някои от общите симптоми включват умора, депресия, суха кожа, хладно чувство, нарушения във веселата регулация и болки в областта на щитовидната жлеза. За диагнозата на Хашимото се използват кръвни тестове за определяне на нивата на щитовидните хормони и антитела.

Селенът и неговата важност за здравето на щитовидната жлеза

Селенът е микроелемент, който се нуждае от организма за правилната функция на щитовидната жлеза. Той е ключов за превръщането на инактивния тиреоиден хормон (T4) в активния тиреоиден хормон (T3), който контролира метаболизма. Освен това селенът има антиоксидантни свойства и може да помогне в намаляването на възпалението в щитовидната жлеза.

Селен и лечението на Хашимото

Изследванията са показали, че селенът може да има благотворно въздействие при лечението на Хашимото. Пациентите с Хашимото, които имат ниски нива на селен в организма си, са били подложени на селенови добавки и са отбелязали подобрение на симптомите и намаляване на антителата, които атакуват щитовидната жлеза.

Как да се приема селен при Хашимото

Приемът на селен като добавка следва да бъде извършен под медицински наблюдение. Дозата и продължителността на лечението трябва да бъдат определени от лекар, който разбира състоянието на пациента и нивата на селен в организма му.


Селенът играе важна роля в здравето на щитовидната жлеза и може да помогне на пациентите с Хашимото в управлението на заболяването. Въпреки това, самолечение с селенови добавки не се препоръчва. Пациентите със съмнение за Хашимото следва да потърсят съвет и лечение от квалифициран медицински специалист, който може да извърши подходящи изследвания и да предпише селен при необходимост. Само така може да се гарантира безопасността и ефикасността на лечението.