5 знака, че може би имате дефицит на селен

Антиоксидантите имат изключително положително влияние върху здравето ни, но рядко някой специално цитира значението на селена, който е минерал и антиоксидант. Неговият положителен ефект върху имунната система, здравето на мозъка, и репродуктивната система е нещо, което не получава вниманието, което заслужава. Тук ще говорим за ефекта върху здравето на дефицита на селен. Консумирането на храни, отглеждани в бедна на селен почва или дори при храносмилателни и чревни заболявания, като цьолиакия, могат да допринесат за дефицит на селен.
Разгледали сме някои често срещани симптоми на дефицит на селен:

1. Замъглена памет
Чувствате сер сънен дори през деня? Замъгленият разум съчетан с краткосрочни (и дори в дългосрочен план) проблеми с паметта може да бъде признак на недостиг на селен. Въпреки че много хора са готови приемат проблемите с паметта като естествена част от стареенето, това може се окаже друг проблем. Липсата на селен е показано, че пречи на когнитивната функция. Това не се ограничава до паметта, също така аналитичните умения за мислене и концентрация могат да бъдат засегнати.

2. Умора
Селенът е необходим за превръщане на Т4 тиреоиден хормон (тироксин) в активния хормон T3 (трийодтиронин). Ако тези хормони са извън граници, рискът за развитие на хипотиреоидизъм – състояние, свързано с летаргия, депресия, и неконтролирано наддаване на тегло – се увеличава. Докато йода също така е необходим за правилното функциониране на щитовидната жлеза, селенът също допринася за защита на щитовидната жлеза и за регулиране на хормоналната функция.

3. Хронична настинка и грип
Селенът поддържа имунната система и допринася за естествената защита на организма срещу настинка, грип и други свързани с имунен дефицит състояния. Хипотироидизъм, състояние, което може да бъде повлияно от дефицита на селен, пречи на реакцията на имунната система да се бори с микробите. Имунната система също изисква клетките да комуникират един с друг, когато се занимават с микроби и бактерии. Селенът, като антиоксидант, поддържа тази комуникация.

4. Болест на Кашин-Бек
Друг основен резултат от недостига на селен е болест на Кашин-Бек, заболяване, което се случва в организма, когато и селен, и йод са недостатъчни. Това заболяване има редица симптоми като дегенерация, некроза или атрофия в хрущялната тъкан, проблеми с растежа и сърцето.

5. Бавно зарастване на рани
Имате рани или синини, които не зарастват толкова бързо колкото сте свикнали? Има вероятност да не си набавяте достатъчно селен с храната. Селенът е антиоксидант, който помага на тъканите да се възстановяват.

Как да си набавяме достатъчно селен естествено и с храната? Ето един списък с храни богати на селен.