7 природни лека при ухапване от комар

Защо ухапванията от комар сърбят?

Комарите използват своят хобот за да пробият кожата и да смучат кръв. Когато те правят това, те използват своя слюнка, съдържаща антикоагуланти(вещества спиращи съсирването на кръвта) за да могат да изпият достатъчно кръв.

След това част от слюнката остава в кожата и имунната система отговаря с антитела и освобождаване на хистамин.

Хистамина започва възпалителен отговор и предизвивка подуване на кръвоносните съдове около ухапването, което предизвиква сърбеж.

Защо комарите предпочитат някои хора пред други?

Комарите предпочитат някои хора значително повече пред други и все още на науката не е напълно известно защо е така. Знае се че неща като топлина, въглероден диоксид и миризми ги привличат. Ето и някои други фактори за избора на комарите:

Някои проучвания са установили, че комарите предпочитат хора с нулева кръвна група и че комарите могат да кажат това, защото някои хора химически секретират сигнал през кожата показващ кръвната им група.
Комарите също предпочитат хора, които издишват повече въглероден диоксид (обикновено по-големи хора).
Комарите предпочитат хората с по-висока температура на тялото, а също така са привлечени и от пот и млечна киселина. Ето защо, ако току-що сте тичали или извършвали друга физическа дейност то вие ще сте от късметлийте привличащи неприятните насекоми.
Те също обичат места с повече бактерии по кожата като глезените и стъпалата.

Ето 7 начина за облекчаване сърбежа от ухапването на комар

1. Паста от сода бикарбонат

Вземете сода за хляб и я смесете с вода, за да направите паста. Приложете го към ухапването от комар и кожата в района. Това моментално облекчава сърбежа! След това оставете пастата да изсъхне върху кожата. Това действа защото содата променя pH-то на кожата и така моментално облекчава сърбежа.

2. Ябълков оцет

Вземете памучен тампон и го натопете в чист ябълков оцет(не заместител т.е кисел продукт). Намажете ухапването и втрийте добре, оцета облекчава сърбежа.

3. Студен компрес на мястото

Нещо студено като студен компрес или парче лед води до бързо успокояване на сърбежа.

4. Вътрешността на бананова обелка

Вземете вътрешността на обелка от банан и втрийте на мястото на ухапването.

5. Етерични масла

Има няколко вида етерични масла подходящи за ухапване от комар – масло от чаено дърво, масло от лавандула, масло от мента, кедрово масло. Смесете няколко капки от едно или повече от тези масла с вода и го поставете директно на ухапването.

6. Прясно нарязан лук

Сложете парче прясно срязан лук върху ухапването. Лукът не само намалява подуването и спира сърбежа но и помага да се изтеглят течностите.

7. Сложете резен лимон върху ухапването

Лимонът е противовъзпалително и антисептично средство. Срежете лимона и разтрийте парчето върху кожата. Лимоновия сок също има антисептични свойства и предпазва от инфекция.