7 растителни храни богати на селен

Селенът е минерал, който се среща в нашето тяло и всеки човек има нужда от него. Заедно с йода, селена е чудесна добавка за нуждите на щитовидната жлеза. Той поддържа имунната система и е мощен антиоксидант. Възрастните хора се нуждаят от минимум 55 микрограма на ден, а някои хора трябва да консумират повече, в зависимост от техните нужди.

Въпреки, че рибата и месото са добри източници на селен, не се заблуждавайте, че не можете да го получите от растенията. В интерес на истината, има изобилие от природни храни, които са богати източници на селен, включително ядки, семена и зелени зеленчуци. Ето тук ще разгледам 7 от най-подходящите растителни източници на селен в диетата ни.

1. Бразилски орех
Без съмнение, бразилските орехи са един от най-добрите източници на селен. И при това са много вкусни. Едно изследване показва, че само с два бразилски ореха дневно за 12 седмици се повишават нивата на селен в нормални граници.
Дори само 1 ядка може да осигури до 75 микрограма селен на ден, което е близо до дозата за възрастен човек необходима за здравето.

Шийтаке гъби
2. Гъби шийтаке
Вкусни са и осигуряват достатъчно селен, също така и други минерали и антиоксиданти.
Половин чаша осигуряват 18 микрограма селен, което е 33% от необходимият ви селен за деня.

3. Лима/ Боб Пинто
Богата на минерали, протеини и фибри храна. 1 чаша сготвен боб пинто ви осигурява 10 микрограма селен и само 205 калории.

Семена Чиа
4. Чиа
Чиа семената са една от любимите ми супер храни. Те са чудесен източник на фибри, аминокиселини, и имат съвършен баланс на омега-3 и омега-6 мастни киселини.
Само 28 грама чия осигуряват 15 микрограма селен, което е 28% от дневните нужди на възрастен човек.

5. Кафяв ориз
Ако търсите заместители на глутена, имате няколко възможности за избор. Просото и киноата са доста популярни, след тях идва и ориза. Кафявия ориз е друг чудесен вариант(но този пакетиран у нас може да има глутен във вид на брашно добавено). Той е отлична храна с множество Б витамини и фибри. 1 чаша ориз съдържа и 19 микрограма селен.

Слънчоглед, храни богати на селен
6. Семена от слънчоглед, сусам и лен
Когато става дума за хранителност, да знаете че е трудно да се победят шепа семена! Те са богати на омега 3 и 6 мастни киселини, протеини, и фибри.
1/4 чаша слънчоглед съдържа 19 микрограма селен
1/4 чаша сусам има 12 микрограма селен
2 лъжици ленени семена съдържат 4 микрограма селен

7. Броколи, зеле, спанак
Селенът е само една от многото полезни хранителни вещества, които ще намерите в зелените зеленчуци. В действителност, зеленчуците обикновено са една от най-добрите хранителни комбинации от минерали, витамини, антиоксиданти, протеини, калций, магнезий, и хлорофил на разположение. Ако те не са в основата на диетата ви, то те трябва да станат.

1 чаша зеле съдържа 3.5 микрограма селен
1 чаша спанак – 3 микрограма селен
1 чаша броколи – 2.5 миркограма селен
Зеленчуци съдържащи селен

Стойностите на селен от различните продукти могат да се различават заради начина им на отглеждане и много други външни фактори. Написаното тук има само образователен характер.