7 симптома за дефицит на витамин Д

Витамин Д е мастно-разтворим витамин, който играе важна роля във всички функции на тялото. Много хора го знаят предимно заради ролята му заедно с калция в тялото да изгражда и поддържа здрави костите. Витамин Д също участва в регулирането на клетките и имунната система. Липсата на витамин Д е най-вече известна с това че предизвиква рахит при децата, състояние при което костите не се минерализират и се получават деформации. Скорошни изследвания свързват недостига на витамин Д с много други здравословни проблеми като хипертония, диабет и множествена склероза.

7 симптома на витамин Д дефицит

 1. Болка и слабост в мускулите
  В началото болката може да е почти незабележима, но със задълбочаване на дефицита нещата стават сериозни.
 2. Слаба имунна система
  Клетките на имунната система са с висока концентрация на рецептори за витамин Д и имат голяма нужда от адекватното му количество. Има различни изследвания които свързват приема на витамин Д с по малка заболеваемост от грип.
 3. Хипертония
  Хипертонията още известна като високо кръвно налягане често се получава когато стойностите на витамин Д са ниски.
 4. Чувство на тъга и депресия
  Изследвана е връзката между състоянията на тъга и депресия и ниските нива на витамин Д.
 5. Проблеми с храносмилането
  Някои проблеми с храносмилането могат да ограничат усвояването на витамин Д. Това са целиакия, болест на Крон, аутизъм.
 6. Прекомерно потене
 7. Сърдечни проблеми

Витамин Д и аутизъм

Има няколко изследвания върху връзката на дефицита на витамин Д и състоянието известно като аутизъм при децата. Повечето деца с аутизъм имат ниски нива на витамин Д и даването на добавки с витамин Д помагат за подобряване на тяхното състояние. Други изследвания показват че достатъчното ниво на витамин Д в ранните години от живота е добър начин за превенция на това състояние.

 

Източници: