8 причини да не ядете захар

  1. Захарта предизвиква висока и нестабилна кръвна захар с множество високи и ниски стойности. Това често води до промени в настроението, умора, главоболия и неутолим глад за още захар. Тя също предизвивка и пристрастяване – при консумация ви кара да се почувствате добре за момент, но скоро след това предизвивка глад и нужда от още захар. От друга страна хората, които рядко консумират захар нямат апетит за сладки храни, емоционално стабилни са и имат достатъчно енергия.
  2. Захарта увеличава риска от напълняване, диабет и сърдечни заболявания.  Има много и задълбочени изследвания по въпроса. Високо-гликемичните храни водят със себе си висок риск от тези заболявания.
  3. Захарта пречи на имунната система. Няма много изследвания върху хора по тази тема, но изследванията върху животни са показали, че захарта подтиска имунния отговор. Знае се също така, че много патогенни бактерии и гъбички живеещи в храносмилателната система на хората се хранят със захар, и когато тези мокроорганизми излязат от контрол, здравето е сериозно разклатено.
  4. Диета с много захар често предизвиква дефицит на хром. Едно от най-важните свойства на хрома в тялото е да регулира кръвната захар. Когато обаче човек консумира много захар и други обработени въглехидрати, той не получава със тях важните миркоелементи, необходими за работата на тялото му.
  5. Захарта ускорява стареенето. Искате да изглеждате стари и сбръчкани? Чудесно, хапвайте повече сладко!
  6. Захарта разваля зъбите. Няма смисъл да ви убеждавам в това, нали?
  7.  Захарта засяга поведението и способностите на децата. Повечето родители са го забелязали – 1 вафла или шоколадче и детето става неудържимо, трудно се съсредоточава, започват транумите и тръшкането. Въпреки това като че ли всяко семейство си има цял куп баби смятащи че децата ще гладуват жестоко ако точно в този момент не хапнат шоколад или някой много сладък домашен кекс.
  8. Захарта увеличава стреса. Странно ли ви звучи? Обикновено когато сме стресирани имаме нужда от нещо сладко зада се успокоим. Дали това ни помага обаче? Когато консумираме захар ние за кратко вдигаме нашата кръвна захар, но скоро тя пада дори под нормалното си ниво. В този момент тялото освобождава стрес хормони. Една от основните роли на тези стрес хормони е да вдигнат кръвната захар и така дават малко енергия за кратко. Проблемът е че тези хормони ни карат да се чувстваме разтревожени, объркани и недоволни.