9 причини да консумирате кокосово масло

Кокосовото масло е една от малкото храни, които могат да бъдат класифицирани като „суперхрана“. Неговата уникална комбинация от мастни киселини може да има значими положителни ефекти върху здравето. Това включва загуба на килограми, по-добра функция на мозъка и много други.

Ето 9 причини да го включите в диетата си.

 1. Кокосовото масло съдържа уникална комбинация от мастни киселини с мощни лечебни свойства
  Кокосовото масло е демонизирано в миналото, защото съдържа наситени мазнини. В действителност, кокосовото масло е един от най-богатите източници на наситени мазнини, като почти 90% от мастните киселини в него са наситени.Въпреки това, новите изследвания показват, че наситените мазнини са безвредни. Много големи проучвания, които включват стотици хиляди хора доказват, че цялата идея за запушване на артериите от наситените мазнини е мит.Освен това наситените мазнини в кокосовото масло не са същите като тези в маслото и пържолите.
  Те се състоятот тъй наречените средноверижни триглицериди (МСТ) – които са мастни киселини със средна дължина.
  Повечето от мастните киселини в диетата ни са мастни киселини с дълга верига. Средно-верижните мастни киселини в кокосовото масло се метаболизират по различен начин.
  От храносмилателния тракт те отиват направо в черния дроб, където бързо се използват като енергиен източник или се превръщат в кетонни тела, които могат да имат терапевтичен ефект върху мозъчните заболявания като епилепсия и болест на Алцхаймер.
 2. Полулациите консумиращи много кокос са едни от най-здравите хора на планетата
  Кокосът е „екзотична“ храна в нашия свят, която се консумира от малко хора, но за други части на света кокосът е една от основните храни, с която са се изхранвали поколения.Един от най-добрите примери за такова население са Токелауаните, които живеят в южната част на Тихия океан. Около 60% от калориите, които консумират идват от кокосови орехи, и те са най-големите потребители на наситени мазнини в света. Тези хора са в отлично здраве, без данни за сърдечно-съдови заболявания. 
 3. Кокосовото масло може да увеличи разхода на енергия на тялото, което да доведе до изгаряне на натрупани мазнини и загуба на килограми
  Затлъстяването в момента е един от най-големите здравни проблеми в света.
  Докато някои хора си мислят, че затлъстяването е само въпрос на калории, доста специалисти вярват, че източниците на тези калории са по-важни.
  Факт е, че различните храни влияят върху нашите тела по различен начин. Средно-верижните триглицериди (MCT) в кокосовото масло могат да увеличат разхода на енергия в сравнение със същото количество калории от мазнини с дълги вериги.
 4. Лауриновата киселина в кокосовото масло убива бактерии, вируси и гъбички, с което помага да се предотвратят инфекции
  Почти 50% от мастната киселина в кокосовото масло е лауринова киселина.
  Когато кокосовото масло се разгради с ензими, тя става на моноглицерид наречен монолаурин.
  И двете – лауриновата киселина и монолаурина убиват вредните патогени като бактерии, вируси и гъбички.
  Например, тези вещества са показали, че убива бактериите Staphylococcus Aureus (много опасни патогени) и дрождите Candida Albicans, общ източник на гъбични инфекции при хората.
 5. Кокосовото масло засища, което ви помага да ядете по-малко
  Това е интересно свойство на кокосовото масло, то подтиска глада.То може да бъде свързано с начина на метаболизиране на мастните киселини в него, защото кетонните тела могат да имат ефект на намаляване на апетита.
 6. Мастните киселини в кокосовото масло се превръщат в кетони, които могат да намалят епилептични припадъци
  Така наречената кетогенна диета ( диета с много ниско съдържание на въглехидрати, много високо съдържание на мазнини) в момента се проучва за лечение на различни заболявания.
  Най-добре известният терапевтичен ефект от прилагането на тази диета е лечение на резистентна епилепсия при деца.
  Тази диета включва яденето на много малко въглехидрати и големи количества мазнини, което води до значително повишаване на концентрациите на кетонни тела в кръвта.
  По някаква причина, тази диета може драстично да намали скоростта на припадъците при деца с епилепсия, дори и тези, които не са имали успех с множество различни видове лекарства.
  Тъй като МСТ в кокосовото масло се транспортира до черния дроб и се превръща в кетонни тела, тези кетонни тела често се използват при пациенти с епилепсия, за да се предизвика кетоза и същевременно да се позволят за малко повече въглехидрати в храната.
 7. Кокосовото масло може да подобри нивото на холестерола в кръвта и може да намали риска от сърдечни заболявания
  Кокосовото масло е пълно с наситени мазнини, които всъщност не вредят на профила на липидите в кръвта, както се смяташе досега.
  Наситените мазнини повишават HDL (добрия) холестерол и променят LDL холестерола към доброкачествен подтип.
  В едно проучване при 40 жени, кокосовото масло намалява общия и LDL холестерол, докато повишава HDL.
  Има и изслеадвания с плъхове, които показват, че кокосовото масло намалява триглицеридите, общия и LDL холестерол, увеличава HDL и подобрява коагулационните фактори в кръвта.
  Това подобрение в сърдечно-съдовите рискови фактори трябва теоретично да доведе до намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания в дългосрочен план.
 8. Кокосовото масло може да предпазва косата от вредни въздействия, да хидратира и да функционира като слънцезащитнитен крем
  Кокосовото масло може да служи за различни цели, нямащи общо с храненето.
  Много хора го използват за козметични цели и за подобряване на здравето и външния вид на своята кожа и коса.
  Изследвания върху лица със суха кожа показват, че с кокосовото масло може да се подобри влагата и съдържанието на мазнини в кожата.
  Кокосовото масло може да предпазва от увреждане на косата и едно проучване показва ефективност като слънцезащитен крем и блокиране на около 20% от ултравиолетовите лъчи на слънцето.
 9. Мастните киселини в кокосовото масло могат да стимулира мозъчната функция при пациенти с болестта на Алцхаймер и други неврологични заболявания
  Болестта на Алцхаймер е най-честата причина за деменция света и се среща главно при възрастни индивиди.
  При пациенти с болестта на Алцхаймер, изглежда има намалена способност да се използва глюкоза за енергия в някои части на мозъка.
  Кетонни тела могат да доставят енергия за мозъка и изследователи спекулират, че кетоните могат да осигурят алтернативен източник на енергия за тези неизправна клетки и да намалят симптомите на болестта на Алцхаймер.
  В едно изследване от 2006 г., потреблението на средноверижни триглицериди доведе до незабавно подобрение на функцията на мозъка при пациенти с леки форми на болестта.