Пробиотиците – какво са и за какво се ползват

Пробиотиците са микроорганизми, за които се смята че носят ползи за здравето, когато се консумират. В България имаме традиция в консумацията на естествени пробиотици – всички знаем за киселото мляко и на какво се дължи неговата слава. Други храни в които има пробиотици са суровите туршии и киселото зеле, когато са приготвени в домашни условия. За съжаление тези продукти закупени от магазин са обработени с консерванти и не носят такива ползи за здравето. Същото се отнася и за киселото мляко, все повече марки не съдържат полезната българска бактерия, и така трайността им се запазва и не са толкова кисели като продукт, но и не са толкова полезни.

В последно време много популярни станаха пробиотиците във вид на хранителни добавки. Те са вариант за хората, които не толерират повечето естествени пробиотици или нямат време за тях.

Какво точно са пробиотиците?

Както вече казахме, те са микроорганизми(предимно бактерии), които при поглъщане ни правят по-здрави. Повечето видове пробиотици по принцип населяват храносмилателния тракт на хората и там играят своята роля – помагат за храносмилането на храната и предпазването от болестотворни микроорганизми. Всеки човек има в храносмилателния си тракт милиарди микроорганизми, но когато равновесието в тази среда е нарушено по някаква причина ние изпитваме дискомфорт. Така например когато се пие антибиотик, много полезни бактерии измират, за това често лекарите изписват пробиотици по време и след курс с антибиотици.

Как да изберем добра марка пробиотик?

По принцип се смята, че пробиотици с повече щамове бактерии и повече бактерии като количество са по-добри. Като цяло е хубаво да се консултирате с лекар за това какъв вид пробиотик е подходящ за вас. Като цяло вида пробиотик зависи от здравословния проблем, който се опитваме да решим с него.

Има дори видове пробиотици, предназначени за предпазване от кариес!

Точно така, всички знаем, че кариесите се получават от т.н. “лоши” бактерии. За това при заселване с определени щамове добри бактерии ние получаваме обратния ефект – здрави зъби и приятен дъх.

Естествени пробиотици

Ако не желаем да пием хапчета, винаги може да се прибегне до така наречените естествени пробиотици. Тях можем да си ги проготвим в домашни условия и са част от храната ни.

  • Кисело мляко(много хора с храносмилателни проблеми не могат да го толерират)
  • Кисело зеле
  • Сурова туршия
  • Комбуча
  • Кефир

Комбучата и кефира не са толкова познати у нас, но са добър вариант за ежедневна здравословна напитка.