ГАПС – диета за здраве

ГАПС е диета, която става все по популярна по света, за нея се твърди че помага при редица болести – от болест на Крон до аутизъм. Диетата не е насочена към отслабване, а към цялостно възстановяване и излекуване на стомашно-чревния тракт и от там и на целия организъм.

ГАПС идва от английски – GAPS – Gut and Psychology Syndrome – в буквален превод – вътрешности и психологичен синдром. Разработилите диетата са на мнение, че състоянието на червата се отразява пряко на състояноето на ума. Тази диета е създадена от доктор Наташа Комбел-Макбрайд – невролог и консултант-диетолог в Англия, докато се е опитвала да лекува аутизма на сина и. Тя твърди, че тази диета е помогнала на сина и да излезе от аутиустичния спектър.

Основата на диетата е, че когато храносмилателния тракт не функционира правилно, храната остава несмляна и действа токсично на тялото. Дори и диетата да е пълна с витамини и минерали, тялото не може да ги усвои,  защото  червата не работят както трябва.  Установено е, че около 75% от имунната ни система е разположена в червата, и ако те не рабоят е логично и имунната ни система да има проблеми.

Не всички доктори смятат, че ГАПС е необходимост за лечение на храносмилателния тракт. Някои смятат че комбинацията от храносмилателни ензими, пробиотици, витамини и омеги дават също така добър резултат.

ГАПС минава през седем етапа. Етап едно е много ограничаващ състои се предимно от домашно направен бульон от кокали, супи направени с този бульон, пробиотици и джинджифилов чай. Всеки следващ етап постепенно надгражда над предишния, като петапно се добавят храни като зеленчуци, яйца, месо, плодове. Лекарите предупреждават че рестрикциите на диетата особенно в етап едно могат до доведат до влошаване и недостизи на полезни вещества.

Повече за ГАПС можете да научите от този сайт: http://www.gutandpsychologysyndrome.com/gaps-diet/