Диета без глутен – практическа част

Има много причини да решите да спазвате диета без глутен. При някои болести като целиакия диетата е задължителна, при други като аутизъм диетата не е потвърдена от медицината, но много от родителите я намират за ползотворна. Тук няма да коментирам нуждата от диета, а ще се спра изцяло на практическата част. Имайте в предвид, че ако спазвате медицинска диета е добре да се обърнете към лекар за съвет.

 

Минаването на диета без глутен е сериозна промяна в начина на живот за това трябва да се подготвите от рано. Макар и доста ограничаваща, диетата всъщност е лесна за спазване и почти няма да усетите липсата на любимите си храни. В днешно време има много заместващи продукти като хляб, макарони и др без глутен.

 

Храни разрешени при диета без глутен(ако спазвате медицинска диета, консултирайте се с вашия лекар диетолог)

 

–         Всички видове сурово месо за готвене, обработените пушени меса примерно не стават защото към тях може да е добавено брашно или нишесте във вид на подправка или пълнител. Същото важи и за готовите колбаси – при тях почти винаги има добавено брашно, единствените безопасни колбаси, са тези на които изрично пише – без глутен. Суровото месо може да се приготви по всички стандартни или нестандартни начини – варено, печено или пържено.

–         Боб, леща, зелен боб

–          Ядки – внимавайте защото при някои видове ядки се добавя брашно като антислепващ агент

–         Плодове и зеленчуци

–         Повечето млечни храни (консултирайте се с вашия лекар дали диетата ви включва и мляко). В някои кисели млека слагат нишесте за пълнеж.

 

Много зърнени храни също могат да са безопасна част от безглутеновата диета. Ето малък списък – ориз, царевица, амарант, лен, елда, соя, просо, киноа, тапиока.

 

В магазините има много специализирани безглутенови брашна на база тези продукти и картофи.

 

Списък със забранени храни при безглутенова диета:

–         Пшеница

–         Ечемик

–         Ръж

–         Всичко което съдържа горните три

 

Списък от храни и напитки които по всяка вероятност съдържат глутен освен ако изрично не са отбелязани като безглутенови: бира, бирена мая, хляб, сладкиши, вафли, кексове, зърнени каши, бонбони и бисквити, пържени картофи, морски храни и рулца от раци, дресинги за салати, сосове, лютеници, колбаси, макарони, снаксове, сухи супи и подправки за супи, крутони и много други. За най-сигурно четете етикетите.