Какво е лизин?

Лизин е еднa от двадесетте аминокиселини, които тялото използва за да изгражда протеините. Лизин се счита за незаменима аминокиселина, което означава, че трябва да се набави от храната, защото тялото не може да я синтезира. Растенията могат да си произведът лизин от аспарагинова киселина, както и някои видове бактерии – поради тази причина лизин се намира в зеленолистни зеленчуци, бобови растения, риба и месо. Лизин има разнообразие от положителни ефекти върху тялото и може да се консумира като добавка за борба с херпеса и някои други вируси.

Как действа лизина?

Подобно на много аминокиселини, лизина се използва за изграждане на мускули и колаген, който е важна съставка на хрущялите, съединителна тъкан и кожата. Лизина има други важни роли в тялото, като например подобряване на усвояването на калций от червата, улесняване на производството на ензими, хормони и антитела, и стимулиране на производството на креатинин. Креатинина се използва от организма да помогне за конвертиране на мастните киселини в използваеми форми на енергия. Също така той намалява нивата на ЛДЛ, т.е. на „лошия“ холестерол в кръвта. Лизин също се приема като добавка за намаляване на симптомите на обикновен и генитален херпес. По общо лизин се ползва в алтернативната медицина срещу множество вируси.

Прекомерна употреба на лизин

Лизин в умерени количества не води до никакви сериозни странични ефекти. Лизин в по-високи дози, особено в комбинация с антибиотици, може да доведе до нежелани странични ефекти, които включват алергични реакции, гадене, стомашни спазми и диария. Има някои спекулации, че много високи нива на лизин може в действителност да увеличат нивата на холестерола, което може да доведе до повишен риск от образуване на камъни в жлъчката и в жлъчния мехур. Преди да започнете да взимате лизин се консултирайте с лекар.

Недостиг на лизин в организма

Дефицитът на лизин се счита за сравнително рядко състояние, дори и при вегетарианци и хора на нискокалорични диети. Симптомите на дефицит на лизин включват образуване на бъбречни камъни, виене на свят, намален апетит, умора и анемия. Тежката недостатъчност може да доведе до хормонален дисбаланс и да повлияе на метаболизма, полово развитие и растежа. Хората, изложени на риск от недостиг на лизин са тези, които не ядат пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти или месо, в замяна на преработени храни, сладки храни и лимонада.

Храни богати на лизин или как да си го набавим с храната?

Лизин има в зеленолистните зеленчуци като спанак и зеле, зеленчуци като карфиол и целина, бобови растения, плодове, ядки като бадеми и кашу, млечни продукти, яйца, някои сирена, кисело и обикновено мляко, месо, особено червено, риба и сардини.