Омега 3 мастни киселини

Омега 3 – какво е това и за какво ни е необходимо?

Омега 3 мастните киселини са група от три мазнини наречени АЛА(алфа линолеова киселина), ЕПА(ейкозапентанова киселина) и ДХА(докозахексанова киселина) или на английски съкращенията са ALA, EPA, DHA, както е по-вероятно да ги намерите на етикетите на хранителните добавки. Омега 3 мастните киселини са жизненоважни за нормалния метаболизъм на тялото.

Защо се нуждаем от Омега 3?

Есенциалните мастни киселини са необходими за нормалния растеж на младите организми. Установено е, че малки количества омега 3 осигуряват оптималното развитие на децата.

Как да си набавим Омега 3 по естествен начин?

Храни богати на Омега 3 мастни киселини са повечето видове риба като херингата, сардините, сьомгата, рибата тон, треската и др. Други източници на омега 3 макар и в по-малки количества са яйцата, броколите, червеното месо, пуешкото. Храни богати на АЛА са лененото масло и кивитата.

Омега 3 към омега 6 – в какво съотношение са оптимални за здравето?

Има най-различни проучвания и твърдения за оптималното съотношение на Омега 3 към Омега 6. Най-разпространеното вярване е, че на човешкия организъм му е необходимо 1:3 Омега 3 към Омега 6. Има някои твърдения за 1 към 1 като за най-подходящо съотношение. На пазара има множество добавки, които имат както Омега 3 така и Омега 6, но трябва да се отчете, че в стандартната човешка диета Омега 6 мастните киселини са доста повече и обикновено, не е необходимо да се пият добавки за тях.

 

ЕПА към ДХА – в какво съотношения трябва да са тези две мастни киселини?

Има различни изследвания и различни теории по въпроса, но най-често срещаното е 1:1. Тук важно е да се знае дали Омега 3 се пие заради конкретен здравословен проблем и какъв е той. Също често срещано е 2:1 ЕПА към ДХА или 4:1.

 

Странични ефекти от Омега 3

Прием на ЕПА и ДХА над 3 грама на ден може да доведе до:

– Кървене

– Леко понижение на кръвното налягане

– Повишение на кръвната захар при хора с диабет от втори тип

Като цяло омега-3 мастните киселини се толерират много добре и в умерени дози са изключително полезни.

 

Хранителни добавки с Омега 3

Рибено масло – има го в най-различни разновидности.

Масло от крил – маслото от крил стана популярно едва наскоро

Ленено и други растителни масла. Когато избирате ленено масло търсете студено пресовано и необработвано по химически път.

 

Как да изберем качествено рибено масло с омега 3?

Рибеното масло е добре да е пречистено, по възможност молекулярно дестилирано и на утвърдена марка. Не трябва да мирише лошо, добре е да няма изкуствени ароматизатори за да може да се усети миризмата му. Задължително трябва да се следи да е в срок на годност.

 

Източници

http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid