Кълнове от червено зеле са новата суперхрана

Кълнове от червено зеле са новата супер храна

Нови изследвания са открили, че кълновете от червено зеле съдържат 40 пъти повече витамин Е и 6 пъти повече витамин Ц, отколкото възрастното растение. А това е голяма разлика, изразяваща се в предотвратени настинки и намалени възпаления.

Консумацията на кълнове става все по разпространена, освен това е и добър начин да си набавим витамини и минерали. Консумацията на кълнове може да предотврати натрупването на излишни килограми и да намали риска от развитие на сърдечно-съдови проблеми.

Кълновете от червено зеле съдържат повече полифеноли и глюкозинолати и помагат за оптимизиране на нивата на холестерола, и понижаване на чернодробните триглицериди.

Още за кълновете
Количеството протеини при някои зеленчуци се подобрява при техния еквивалент в кълнове.

Витамини като A, B-комплекс, C и E са повече в покълналите храни, понякога с 20% само в рамките на няколко дни от покълването. Всъщност, покълването на минг боб увеличава до 285% витамин В1, витамин В2 с до 515% и ниацин с до 256%.
Полезните мастни киселини също се увеличават по време на процеса на покълване.
Минералите се свързват с протеините, което ги прави по-биодостъпни. Алкалните минерали като калций и магнезий помагат да балансирате химията на тялото си както при загуба на тегло, така и за по-добро здраве.
Редица заболявания, включително рак, са свързани с излишната киселинност в тялото ви, но кълновете противодействат на киселинността, като алкализират тялото ви.

Ако обърнете внимание на цените на кълновете от различни растения в супермаркетите, ще откриете, че те са на доста висока цена и това ги прави сравнително недостъпни за ежедневна консумация от повечето хора. Това обаче може да не е пречка – може да отглеждате вашите собствени кълнове без усилие. В собстерната си кухня можете да отглеждате мултивитамини и минерали, при това на разумна цена.

Кълновете от червено зеле – изключително полезни

Червеното зеле е богато на аминокиселината L-глутамин, която може да помогне за излекуване на меките тъкани в червата ви. Това е особено ценно за хора с чревни заболявания като пропускливи черва, целиакия, болест на Крон, синдром на раздразнените черва и язвен колит.

Също както останалите зеленчуци червеното зеле може да се приготви на пара или да се ферментира, което му добавя ензими и полезни бактерии. Кълновете от червено зеле са вкусни добавени към салати и смутита.

Зелето без значение дали е червено или не има здравословно количество от следните полезни вещества:

  • Фибри
  • Тиамин
  • Фолат
  • Магнезий
  • Желязо
  • Манган
  • Калций
  • Калий
  • Рибофлавин
  • Витамин К

Витамините, минералите и съединенията, намиращи се в червеното зеле, служат за подпомагане на имунната ви система, защита на зрението, защита от болестта на Алцхаймер, предотвратяване на язви, предотвратяване на преждевременно стареене, намаляване на теглото и осигуряване на здравословно развитие на костите.

Фитонутриентите и другите съединения в червебити зеке са твърде многобройни за да ги изредим тук, но антиоксидантите като антоцианини и индоли, източникът на пурпурен цвят, са изключително ценни за вашето здраве.

Трябва да се отбележи, че всички зеленчукови кълнове е желателно да се консумират сурови, тъй като тяхното готвене може драстично да намали или дори да премахне добрите хранителни вещества, които искате да получите.