Таурин – какво е таурин и за какво се ползва

Какво е таурин?
Таурина е аминокиселина която подпомага неврологичното развитие и регулира нивата на вода и минерални соли в кръвта. Също така се смята, че таурина има и свойствата на антиоксидант.

Таурина е естествено съединение, което се намира в храната, най-много в месото, рибата и майчиното мляко. Бозайниците и хората могат да синтезират таурин в панкреаса си. С други думи тауринът не е есенциална амино киселина, защото тялото може само да си го произвежда в определени количества.

За какво се ползва?
Тауринът е необходим за правилното развитие и функциониране на скелетните мускули. Той се приема за регулиране на кръвното налягане и за поддръжка на сърцето. Някои изследвания показват, че тауринът комбиниран с кофеин имат положително влияние над менталните функции. Атлетите приемат таурин за по-добри резултати.
В клетките тауринът спомага за задържането на калия и магнезия в клетката, докато също така помага за изхвърлянето на натрия. В тази връзка тауринът действа като диуретик. Епилептиците го приемат заради помощта му при обмяната на минералите. Съществува ново течение при лечението на деца с аутизъм и епилепсия, което включва комбинация от витамин Б6, магнезий и таурин, които спомагат за редуцирането на пристъпите и абнормалната мозъчна активност.

Прием
Смята се че прием на таурин до 3000мг на ден е безопасен за хората. Има изследвания и с доста по-високи дози, без открити странични ефекти. Излишния таурин се изхвърля от тялото с помощта на бъбреците. Все пак винаги приемайте хранителните добавки с мярка. Повечето специалисти смятат, че добра средна доза за прием на таурин дневно е 500 мг.