Повече за Кетогенната диета

Кетогенната диета е ниско-въглехидранта, и с високо съдържание на мазнини диета, която има много ползи за здравето.

Множество изследвания показват, че тази диета може да ви помогне да загубите излишните килограми и да подобри здравето ви. (За повече информация вижте линковете в края на статията). Също така диетата има добри резултати при сериозни болести като епилепсия, диабет, рак и алцхаймер. При много деца аутисти има скрита епилепсия и кетогенната диета може да доведе до значително подобрение на състоянието им.

Информация за Кетогенната диета

Тази диета е с много ниска консумация на въглехидрати, и вместо това за енергия на организма се ползват мазнини. До някъде е близка до другите ниско-въглехидратни диети.

При намаляване на въглехидратите, човешкото тяло изпада в състояние на кетоза(състояние при което тялото ефективно гори мазнини за енергия). В черния дроб мазнините се обръщат в кетони, и тези кетони доставят енергия за мозъка.
Това също нямалява драстично нивото на кръвната захар и инсулита.

Различни видове Кето диети

Има различни видове кето диети спрямо количеството мазнини и протеини и съотношението им. Все по-често навлизат и кето диети без млечни (в стандартната кето маслото и мазните сирена са в голямо количество), като млечните се заменят с кокосово масло. Това много често се прилага при заболявания като рак, при които хормотните от млякото могат да доведът до влошаване на състоянието.

Загуба на тегло

Кетогенната диета е ефективен начин бързо да се регулира теглото на човек и да се намалят рисковите фактори за диабет – да се понижи кръвната захар и инсулина в кръвта. Освен това кетогенната диета не е свързана с гладуване или недостиг на енергия. Напротив – има страхотни и вкусни кето рецепти, и ядейки сладка и вкусна храна човек може да регулира теглото си.

Медицината преди години

Кетогенната диета е възникнала като средство срещу неврологични болести като епилепсията. Доказала се е с годините срещу множество други заболявания. За съжаление с навлизането на някои съвременни медикаменти нейната роля е намалена. В момента повечето хора я ползват само като средство да контролират теглото си.

Храни които се консумират при Кетогенната диета

Месо
Риба
Яйца
Млечни с високо съдържание на мазнини(масло и сирена)
Ядки и семена(Бадеми, лешници, ленено семе, тиквено семе, слънчоглед)
Авокадо
Зеленчуци
Кокосово масло
Студено-пресовани растителни масла – ленено масло

За месене се ползват предимно бадемово и кокосово брашно.

Забранени

Захарта, пшеничното и другите зърнени брашна и храни са забранени

Кафето е разрешено, но без захар

Интересна добавка за хората които пият кафе е вариант на напитката със стевия вместо захар и масло/сметана(истинска а не тези с захарите вътре) или кокосова мазнина.

Кафе със стевия и масло
Изключително вкусна вариация на сутрешното кафе

Ето няколко изследвания за кетогенната диета, които могат да ви се сторят интересни

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/
Дългосрочен ефект от кетогенната диета над пациенти с наднормено тегло (извадка от резултатите на изследването)
Изследването показва добри резултати от дългосрочна диета, значително намаляване на теглото на пациентите. Освен това, тази диета намалява нивото на триглицеридите, LDL холестерола(лош) и глюкозата в кръвта, и увеличава нивото на HDL холестерола(добър). Администрирането на кетогенна диета за относително дълъг период от време не предизвиква никакви значителни странични ефекти при пациентите. Следователно, настоящото изследване потвърждава, че е безопасно да се използва кетогенна диета за по-дълъг период от време, отколкото преди това демонстрира.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3826507/
В заключението се казва, че освен ползите от регулиране на теглото кетогенната диета има положителен ефект и срещу редица тежки заболявания като рак, сърдечно-съдови и неврологични заболявания.

И няколко вкусни кето рецепти